PETICIJA PROTIV ODLUKE HZZ-a: Ako koristite auto, nemate pravo na putne troškove

pixabay.com

Pobuna protiv HZZ-ove odluka, koja je suprotna Zakonu o radu.

Hrvatski zavod za zapošljavanje naljutio je korisnike programa stručnog osposobljavanja jer im subvencionira putne troškove samo ako dostave potvrde o kupnji karte za javni prijevoz.

Peticiju protiv takve prakse HZZ-a potpisalo je više od 3 000 ljudi, a ova novost regulirat će se dodatkom ugovora u svrhu ostvarivanja prava za pokrivanje iznosa za prijevoz. Iako većina za putovanje do posla ipak koristi automobil, bez obzira na to što trenutno rade za 2 400 kuna, opravdano je da postavljaju pitanja zbog čega su diskriminirani, a istaknuli su i da je takav potez HZZ-a suprotan Zakonu o radu.

Ova odluka posebno je naljutila ljude iz ruralnih područja u kojima je dostupnost linija javnog prijevoza ionako oskudna. Smatraju da je riječ o diskriminaciji jer svatko ima pravo odabrati način kojim će putovati do radnog mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

Komentar HZZ-a o ovoj odluci

“Polaznici s kojima je nakon 1. siječnja ove godine sklopljen ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, u obvezi su do petog dana tekućeg mjeseca dostaviti Zavodu kupljenu kartu javnog prijevoznika kao dokaz o visini stvarnog troška prijevoza za prethodni mjesec. U protivnom, Zavod im neće isplatiti naknadu za troškove prijevoza. Odluka o izmjenama u procesu refundacije putnog troška temelji se na nalozima i preporukama tijela za reviziju provedbe i financiranja mjera aktivne politike zapošljavanja. Ovim putem želimo naglasiti kako će polaznicima stručnog osposobljavanja tijekom rujna biti uručeni aneksi ugovora koje bi trebali potpisati radi ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz, za što će također trebati dostaviti Zavodu kupljenu kartu javnog prijevoznika kao dokaz o visini stvarnog troška prijevoza. Polaznici će najkasnije do 5. listopada trebati dostaviti dokaze o kupljenim kartama tijekom mjeseca rujna.”

Polaznici programa, kako bi dobili subvenciju, moraju dostaviti:

  • kopiju karte (vidljivo ime i prezime osobe)
  • original kartu (nije vidljivo ime i prezime osobe – jednokratna karta, dnevna, tjedna i slično)
  • mjesečni pokaz (prvi put polaznik dostavlja kopiju pokaza s vidljivim imenom i prezimenom, a nakon toga originalni fiskalni račun)


Komentari