HZZO odlučio: Od sada se svaki odlazak liječniku naplaćuje, evo što ćete još morati plaćati

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pacijenti koji nemaju policu dopunskog osiguranja HZZO-a morat će od sada plaćati participaciju od 10 kuna za svaki odlazak liječniku, bez obzira idu li na vađenje krvi, skidanje šavova, ultrazvuk ili samo konzultaciju.

Kao dio Odluke Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, napravljen je popis o utvrđivanju dijagnostičkih i terapijskih postupaka za koje se naplaćuje sudjelovanje u zdravstvenoj zaštiti kod izabranog liječnika. Ova odluka stupa na snagu idući tjedan.

Ovi postupci do sada se nisu naplaćivali, ali su u HZZO-u procijenili kako bi se participacija ipak trebala naplaćivati. Prema dosadašnjim pravilima, u općoj medicini i ginekologiji naplaćivao se samo prvi i kontrolni pregled, a samo se u dentalnoj medicini naplaćivao svaki posjet. Građani koji ne uplaćuju mjesečni iznos participacije morat će zavući ruku u džep svaki put kada dođu u ambulantu, čak i ako ne vide liječnika.

Iz HZZO-a poručuju kako se za istu bolest prilikom jednog dolaska plaća samo jedna participacija, neovisno o tome je li primijenjeno više postupaka s popisa. To znači kako je maksimalni trošak 10 kuna po danu, ali samo ako je riječ o istoj bolesti.

Uzrok ovoj naplati je financijske prirode. Početkom srpnja prošle godine, HZZO je preglede u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odvojio od dijagnostičkih i terapijskih postupaka i počeo ih posebno obračunavati ugovornim liječnicima. Zbog promjene režima naplate tih usluga od HZZO-a, liječnici u PZZ/u počeli su drugačije računati svoj rad, piše Novi list.

“Već smo tada upozorili HZZO da će doći do pada naplate participacije, jer će liječnik koji pregleda pacijenta i napravi mu ortoskopiju radije to prikazati kao ortoskopiju, koja se dodatno plaća, nego kao pregled. Kako se za mnoge postupke tada nije plaćala participacija, manje bilježenje pregleda dovelo je do manje naplate participacije”, rekla je Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

Pacijenti bez dopunskog osiguranja koji plaćaju participaciju su u manjini, ali je razlika u naplati participacije ipak postala zamjetna, tvrde liječnici. Ranije se na participacijama po ambulanti skupilo po 200, 300 ili 500 kuna mjesečno, a sada je taj iznos manji od 100 kuna. “U siječnju smo u ambulanti imali masu pregleda, a skupili smo samo 40 kuna participacije, prošli mjesec oko 70 kuna”, dodaje Krolo.

Pacijenti koji imaju važeću policu dopunjskog osiguranja neće osjetiti ovu promjenu, jer ona pokriva sve participacije. Sigurno je da će jedna od posljedica nove mjere biti i novi pacijenti koji će se odlučiti za ovu policu, jer će se povećati troškovi odlaska liječniku ukoliko nemate ovu policu.


Komentari