HZJZ se oglasio o cijepljenju preko reda! Evo kako su to objasnili: ‘U tom trenutku je to razumno’

Photo: HZJZ

Nakon što javnost danima bruji o cijepljenju preko reda, priopćenjem se sada obratio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čijem je čelu ravnatelj Krunoslav Capak.

Navode kako se “provedba plana cijepljenja građana Hrvatske protiv covid-19 odvija se, kao i u ostalim zemljama članicama Europske unije, u okolnostima usporenih isporuka i smanjenog broja doza cjepiva od prvobitno planiranih, dogovorenih i ugovorenih s proizvođačima”.

Također pojašnjavaju kako su Planom usvojenim od strane Vlade RH, prva prioritetna skupina za cijepljenje zdravstveni djelatnici, te korisnici i zaposlenici smještaja u ustanovama socijalne skrbi, dok je cijepljenje osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima, kod kojih postoji uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, predviđeno u drugoj fazi cijepljenja.

‘Može se dogoditi…’

“Uz to, produljilo se vrijeme registracije cjepiva proizvođača AstraZeneca pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), a upravo tog je cjepiva Hrvatska naručila najviše. Otvaranje javnih rasprava o učinkovitosti tog cjepiva na različite dobne skupine i njegovim indikacijama doprinijelo je oklijevanju građana iz prioritetnih skupina da se blagovremeno prijavljuju za cijepljenje. Sve to imalo je izravnog učinka na ukupno usporavanje cijepljenja, kao i izvanredno neplansko žurno cijepljenje građana Sisačko-moslavačke županije i drugih osoba iz cijele zemlje koje su sudjelovale u pomoći na otklanjanju posljedica snažnog potresa koji je pogodio to područje krajem lanjske godine”, stoji u priopćenju.

HZJZ je također pojasnio kompleksnost pohrane i provedbe cijepljenja.

”Prigodom provedbe cijepljenja može se dogoditi da osobe naručene za cijepljenje ne dođu ili ne mogu primiti cjepivo zbog nekih medicinskih razloga (povišena tjelesna temperatura, potvrđena alergija i sl.) U takvim situacijama, posebice ako je pri kraju rok trajanja doze cjepiva zbog ranije navedenih razloga ili se radi o popodnevnim ili večernjim satima, kada nije moguće učinkovito organizirati dolazak osobe za cijepljenje iz neke od prioritetnih skupina, razumno je, zdravstveno i ekonomski opravdano, tim cjepivom cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u neku od navedenih prioritetnih skupina. Bacanje cjepiva u takvim situacijama predstavlja nenadoknadivu štetu”, navodi HZJZ.

Podsjećaju da je svim punoljetnim hrvatskim građanima osigurano je besplatno cijepljenje protiv covid-19.


Komentari