HZJZ objavio nova pravila: Nema više samoizolacije zbog kontakta sa zaraženima, uvodi se novost za starije osobe

Ljudi na zagrebačkom trgu, ilustracija (Foto: Zagreb.info)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da se ukida karantenu te uvodi četvrta doza za starije osobe.

“Tzv. četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom”, navodi se u priopćenju HZJZ-a.

Nastavljaju kako više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom, a oni koji su trenutno u karanteni mogu je u dogovoru s liječnikom prekinuti. Umjesto karantene osobe će 10 dana od zadnjeg kontakta nositi masku, samotestirati se peti dan te izbjegavati veća okupljanja i kontakte. Zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije nemoćne morat će 10 dana nositi FFP2 maske od zadnjeg kontakte te se samotestirati svaka tri dana. Iako provođenje karantene nije obvezujuće postoje situacije kada ih liječnik može izreći u trajanju od sedam dana.

Umjesto karantene nošenje maske

“S prosječno 221 novooboljelom osobom na milijun stanovnika spustili smo se na brojke koje smo imali sredinom siječnja i svibnja 2021. na kraju drugog i trećeg vala kao i početkom rujna 2021., kada je četvrti val bio tek u začetku. Još važnije, hospitalizacije rapidno opadaju te je hospitalizirano nešto više od 500 građana, dok je broj preminulih s ili od COVID-a unazad više dana niži od 10 dnevno.

Svi ovi stabilni epidemiološki pokazatelji daju nam snage da s jedne strane olakšamo mjere za sve naša građane, a s druge strane ponudimo dodatan oprez i sigurnost našim starijim, najugaženijim građanima”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Najprije smo 12. veljače uvođenjem redovitog samotestiranja u škole ukinuli samoizolaciju za učenike. Redovito pohađanje nastave u učionicama važno je ne samo za obrazovanje nego i za očuvanje mentalnog zdravlja djece. Zatim smo 17. ožujka ukinuli samoizolaciju za djecu predškolske dobi kao one kojima boravak kod kuće i distanciranje od drugih najteže pada. Danas ukidamo karantenu za sve naše građana.

Tko od građana misli da mu je karantena potrebna radi sigurnosti i zaštite zdravlja može se i nadalje javiti svom liječniku. Vjerujemo da će velika većina građana objeručke prihvatiti ovu novost. Nošenje maske kroz 10 dana i samotestiranje petog dana dovoljno je da se osigura prihvatljiva razina sigurnosti nakon kontakta s pozitivnom osobom bez karantene, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i značajke omikron-soja”, dodaje Capak.

“Zbog posebne brige za naše najosjetljivije građane u dobi 80 i više godine, kao i građane smještene u Domovima za starije i nemoćne, radi njihove dodatne zaštite posebno sada u vrijeme popuštanja mjera, od danas ih pozivamo na četvrtu dozu. ECDC i EMA izdale su zajedničku preporuku o četvrtoj dozi za starije od 80 godina nakon pregleda podataka o većem riziku od teškog oblika COVID-a u ovoj dobnoj skupini i zaštiti koju pruža četvrta doza te slabljenju imuniteta nakon treće doze, zaključio je Capak.


Komentari