HZJZ izmijenio preporuke: Dvije skupine građana neće morati u karantenu pod ovim uvjetima

Foto: Pexels

Prema najnovijim uputama, osobe koje su preboljele COVID-19 i dovršile primarno cijepljenje izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija slijedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, HZJZ je izdao preporuku da se za sva testiranja koriste PCR testovi, a da se pozitivni brzi antigenski testovi potvrde PCR testiranjem.

Osobe koje su preboljele Covid-19 bez simptoma iz izolacije mogu izaći za 10 dana od pozitivnog testa. Osobe koje nisu imunokompromitirane i koje su imale blaži oblik bolesti, ne moraju više biti u karanteni ukoliko je prošlo 10 dana od testiranja te tri uzastopna dana bez temperature.

Bolesnici koji su razvili teži oblik bolesti, ali nisu imunokompromitirani iz karantene mogu izaći nakon 20 dana od početka bolesti uz uvijet da su tri dana bez temperature.

Imunokompromitirani bolesnici mogu izaći iz samoizolacije nakon 20 dana od prvog dana bolesti ako tri dana nisu imali temperaturu i ako imaju značajno poboljšanje simptoma bolesti ili ako imaju dva uzastopna negativna rezultata brisa RT-PCR testiranja na SARS-CoV-2 s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je brvi bris uzet najmanje deset dana od početka bolesti i nakon što je bolesnik tri uzastopna dana bez povišene temperature.

Više informacija pročitajte ovdje.

Komentari