HZJZ IZDAJE PREPORUKE ZA CIJEPLJENJE TREĆOM DOZOM! Evo što trebaju znati oni cijepljeni AstraZenecom

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), tijekom dana objavit će upute za treću dozu cijepljenja protiv bolesti Covid-19, a za Jutarnji list, sve je potvrdila epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Govori naime kako će se istom cijepiti imunokompromitirano stanovništvo, dakle pacijenti s drugim bolestima za koje se dokazalo da teže razvijaju antitijela te da ista brža opadaju. S druge strane, bit će to i redovna doza u službi takozvanog boostera, a ista se preporuča zdravstvenim djelatnicima, osobama starijima od 65 godina, korisnicima domova, zaposlenicima socijalnih ustanova. Oni su inače i prioritetna skupina koja je među prvima primila prve doze cjepiva, a njima se treća doza preporuča najranije šest mjeseci nakon druge doze.

Imunokompromitiranim pacijentima preporuka se odnosi na četiri tjedna nakon druge doze. Svi ostali punoljetni građani moć će zatražiti treću dozu, ali odluku o istoj moraju donijeti u suradnji s liječnikom.

Koje cjepivo?

No, problem kod treće doze dolazi i po pitanju cjepiva, podsjetimo samo su Moderna i Pfizer odobrile treću dozu.

“Prema preporukama, imunokompromitirane osobe koje su cijepljene AstraZenecom, moći će se kao trećom dozom cijepiti Modernom i Pfizerom, a ostali građani Pfizerom dok EMA i za tu skupinu ne odobri treću dozu Moderne”, zaključuje Pem Novosel.

Komentari