HUBOL se oglasio oko Čavajde: Traže zakon koji će štititi trudnice i liječnike od pogrešnog tumačenja, požalili se na hajku na liječnike

Foto: Hina

Nakon prosvjeda podrške Mireli Čavajdi u četvrtak, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), u petak je upozorila kako se poluistinama tog slučaja pokreće atmosfera hajke na liječnike, te su zatražili novi zakon o pobačaju i prekidu trudnoće.

Iako su izrazili iskreno žaljenje zbog Čavajdine situacije čiji plod ima tumor na mozgu, upozorili su kako su ih zaprepastile neistine na medijima i društvenim mrežama.

Navode kako je time krivo informirana opća ali i stručna javnost, te se pogrešno interpretira liječnički priziv savjesti, temeljen u međunarodnim i domaćim zakonima te Kodeksu medicine.

“Ono što je pak potrebno naglasiti je da se u slučaju navedene trudnice ne radi o prizivu savjesti. HUBOL smatra nužnim također naglasiti da zakonsko pravo žene na pobačaj na zahtjev i prekid trudnoće te pravo liječnika na priziv savjesti ne smiju isključivati jedno drugo. Ministarstvo zdravstva dužno je osigurati uvjete ostvarenja oba prava”, poručili su iz HUBOL-a.

U Hrvatskoj feticid nereguliran

Dodali su i kako je kod priziva savjesti, pravno gledano, sve jasno, ali zato nije sve jasno glede pravnih posljedica Čavajdinog slučaja u aktualnom Zakonu o prekidu trudnoće.

Naime, dok ginekološka struka navodi kako je pobačaj, prekid trudnoće do 22. tjedna, prekid trudnoće nakon tog vremena je porod zbog toga što plod može preživjeti izvan maternice.

Takav postupak se provodi samo kada je ugrožen majčin život, s nastavkom borbe za dijetetovo preživljavanje.

problem kod Čavajdinog slučaja je što prekid trudnoče teško malformiranog ploda, odnosno feticida ne spominje nijedan propis, a HUBOL upozorava njegova pravna neregulacija može voditi do kaznene prijave liječnika koji ga je izveo.

Dodali su i kako je prekidanje trudnoće malformiranog ploda bez feticida besmisleno, a ako bi se i tako nešto napravilo, onda liječnik ponovno riskira tužbu za nesavjesno liječenje ako ne teško oštećenom plodu ne pruži adekvatnu skrb.

Stoga traže zakon koji će “jasno i nedvojbeno razjasniti sva prava i obveze liječnika vezane uz prekid trudnoće te štititi djecu, trudnice, majke i liječnike od pogrešnih tumačenja”.

Komentari