Hrvatsko novinarsko društvo osudilo otkaz Šikanjiću, HRT bez komentara, iz HNS-a peru ruke

FOTO: Screenshot

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je osudilo odluku vodstva Hrvatske radiotelevizije (HRT) o pokretanju postupka izvanrednog otkaza novinaru Miloradu Šikanjiću.

Podsjetimo, protiv Šikanjića je krajem prošlog tjedna pokrenut proces izvanrednog otkaza zbog navodnog govora mržnje jer je gostujući u radijskoj emisiji “U mreži prvog” kritizirao povratak Ivana Vrdoljaka na čelo Hrvatske narodne stranke (HNS).

Kao najsporniju izjavu novinara Hrvatskog radija, kako se doznaje, vodstvo HRT-a ističe Šikanjićevo stajalište da je Vrdoljak “politička lešina” na čelu, kako je istaknuo, klijentelističke stranke.

Šikanjić je to izrekao podsjećajući kako je javnost doznala da je Vrdoljak o koaliciji s HDZ-om pregovarao još kad je na čelu te stranke bio Tomislav Karamarko, a nakon toga i za vrijeme premijerskog mandata Tihomira Oreškovića.

“Kada biračima pokažeš, ti koji si kao bio liberal i ušao na SDP-ovoj listi, da misliš da su stoka sitnog zuba, ti si po mom mišljenju politički mrtav. U svakom slučaju jedna politička lešina. Jednostavno, kad si moralno mrtav, onda si moralni leš. To je ono po čemu će Vrdoljak i svi koji ga podupiru zaudarati”, između ostaloga, izjavio je Šikanjić u radijskoj emisiji HRT-a emitiranoj 19. prosinca.


HNS je nedugo nakon toga javnoj radioteleviziji poslao priopćenje na temelju čega su odgovorni na HRT-u zaključili kako je Šikanjić u svojem nastupu koristio neprimjerene izraze – odnosno govor mržnje. U pokrenutom procesu mogućeg uručenja izvanrednog otkaza, Šikanjić je navodno već iznio svoju obranu tvrdeći kako je iznosio vrijednosne sudove, a ne govor mržnje.

Milorad Šikanjić novinar je s dugogodišnjim iskustvom, karijeru je započeo u Hini, a 1998. postao je prvi glasnogovornik i urednik Glasnika Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Od 2003. radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, a do nedavno je bio jedan od urednika emisije “U mreži prvog”, koja je 2015. osvojila Večernjakovu ružu. Kao politički komentator dosad je redovito gostovao u emisijama HRT-a.

HND: ‘Još jedna u nizu skandaloznih odluka’

“Pokretanje postupka izvanrednog otkaza uslijedio je nakon što je kolega Šikanjić u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ 19. prosinca 2017. godine komentirao povratak Ivana Vrdoljaka na mjesto predsjednika Hrvatske narodne stranke (HNS) i druge aktualne političke teme”, ističu u HND-u.

“Kolega Šikanjić koji je u emisiju bio pozvan kao politički komentator, što mu je i posao na Hrvatskom radiju, povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a ocijenio je vrlo negativno. Nakon reakcije HNS-a vodstvo HRT-a zatražilo je očitovanje od svog novinara najavljujući mu izvanredni otkaz. Pri tome kolega Šikanjić nije upoznat s pravim razlogom prijetnje otkazom jer u pozivu na očitovanje nije navedeno koje je članke Etičkog kodeksa HRT-a navodno prekršio radeći ono za što je i plaćen – komentirajući političke teme u programu Hrvatskog radija.

Također riječ je o Etičkom kodeksu HRT-a koji je izrazito rigidan prema zaposlenicima HRT-a i nametnut je unatoč činjenici da prilikom njegova donošenja nije poštivana propisana procedura, na što je HND već više puta upozoravao. Uz to Etički kodeks HRT-a zapravo je nevažeći jer ga je prethodi sastav Nadzornog odbora, prije nego što je smijenjen, stavio van snage (u listopadu 2016. godine), a novoizabrani Nadzorni odbor HRT-a o tome se još nije izjasnio”, stoji u priopćenju.

HND upozorava da je pokušaj izbacivanja s posla komentatora zbog toga što je radio svoj posao još jedna u nizu skandaloznih odluka kojima vodstvo HRT-a grubo narušava slobodu medija i provodi cenzuru nad vlastitim novinarima.

“Rezultat takvog ponašanja je i činjenica da je HRT samo formalno javni medijski servis, a u stvarnosti vodstvo HRT-a guši profesionalizam, sramoti i zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske. O ovom slučaju, kao i svim ranijim napadima na novinare i slobodu medija, Hrvatsko novinarsko društvo obavijestilo je međunarodne novinarske organizacije i organizacije koje se bave zaštitom slobode medija uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ), Medijsku organizaciju jugoistočne Europe (SEEMO), Predstavnika za slobodu medija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) te Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) čija je članica Hrvatska radiotelevizija”, navodi HND.

Vodstvo HRT-a u srijedu se oglasilo o pokrenutom procesu uručenja izvanrednog otkaza novinaru i uredniku Hrvatskog radija Miloradu Šikanjiću zbog navodnog govora mržnje u radijskoj emisiji u kojoj je kritizirao Ivana Vrdoljaka te u priopćenju s HRT-a ističu “kako radnopravne odnose te podatke povezane s njima, kao i dosad, ne komentiraju”.

HNS: ‘Osuđujemo otkaz, naša stranka ga nije tražila’

Iz HNS-a su reagirali i priopćenjem na svojoj službenoj Facebook stranici. Ističu da njihova stranka nije tražila Šikanjićev otkaz i da nisu utjecali na HRT te da osuđuju takav postupak.

“HNS osuđuje izvanredni otkaz novinaru HRT-a Miloradu Šikanjiću te napominjemo da ni u jednom trenutku od vodstva HRT-a nismo tražili otkaz za g. Šikanjića. Kao ozbiljna politička stranka ne možemo i nećemo utjecati na slobodu medija, a pojedinci koji to sugeriraju, rade to isključivo u svrhu podmetanja i širenja laži, kojima se želi direktno naštetiti HNS-u. Iako smatramo da je odluka HRT-a o otkazivanju suradnje unutarnja stvar svake medijske kuće, pa tako i hrvatskog javnog servisa, pozivamo Ravnateljstvo HRT-a da razmotri svoju odluku i poštedi g. Šikanjića takve teške disciplinske mjere. Napominjemo da HNS nije upoznat s detaljima otkaza g. Šikanjiću te ga smatramo pretjeranim i nepravednim. Kao stranka smo tek upozorili na neprofesionalnost u spornoj emisiji, ali smo isto tako uvjereni da postoje prikladniji načini za ukazati na moguće propuste u radu”, piše u priopćenju HNS-a.

Komentari

loading...