HRVATSKI LIJEČNICI BEZ GRANICA: Obavljaju operacije koje se ne izvode ni u Austriji i Njemačkoj

Dnevnik.hr

Tijekom vikenda spasili su pet života.

Hrvatski urolozi u Rijeci su proteklog vikenda obavili pet transplatacija od kojih su tri vrlo zahtjevne i rijetke. Naši doktori tako su bubrege novorođenčeta presadili 55-godišnjakinji,a potkovičastim bubregom spasil su dva života, piše Novi list.

“Vikend je bio uistinu radan, ja sam u petak ušao u bolnicu i izašao u utorak. U petak smo započeli s transplantacijama da bi ih tijekom vikenda sveukupno napravili pet: u petak su obavljene prve dvije transplantacije bubrega, u subotu dvije i u nedjelju jedna. U tih pet transplantacija napravili smo prvi put u Hrvatskoj dvije i u svijetu ekstremno rijetke transplantacije bubrega’, rekao je doc. dr. Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju.

Osim što su obavili zaista teške i rijetke tansplatacije, medicinski timovi Kliničkog bolničkog centra Rijeka uspjeli su spasiti i bubrege koji su stigli putem Eurotransplanta. Njih su prije Rijeke. zbog složenosti zahvata, odbili europski tarnsplatacijski centri u njemačkoj, Mađarskoj i Austriji.

“U prvom se slučaju radilo o potkovičastom bubregu, prirođenoj malformaciji pri čemu su dva bubrega spojena u jedan preko svojih donjih polova jednim mostom od bubrežnog tkiva.
Mađari koji su radili eksplantaciju odbili su razdvojiti taj bubreg pa je Eurotransplant ponudio bubrege Njemačkoj gdje su liječnici također odbili raditi taj složen zahvat da bi Eurotransplant naposljetku bubreg ponudio nama. Mi smo prihvatili taj izazov i spasili bubrege čija je donorica inače bila 17-godišnja bolesnica koja je umrla uslijed moždane aneurizme”, objasnio je doc. dr. Španjol.

Spasili dvoje mladih ljudi

Heroji u bijelim kutama prvo su dva i pol sata razdvajali spojene bubrege koje su kasnije transplatirali dvojici mladih bolesnika od 39 i 36 godina. Za ovo je potrebna iznimna preciznost, krvne žile treba posebno oznaačiti kako se nebi prerezala kriva, a isto je i s kanalnim sustavom.

“Zahvat kakav smo mi izveli, u svijetu je dosad napravljen u pedesetak slučajeva, a naši su pacijenti bili upoznati s činjenicom da dobivaju bubrege s malformacijom”, rekao je doc. dr. Španjol.

Visok rizik

Još jedna transplatacija odbijena je iz Graza. Naime, radilo se o bubrezima novorođenčeta starog 24 dana, riječki liječnici taj izazov su prihvatili i prvi u Hrvatskoj uspješno obavili ovu operaciju.

“Beba je umrla u Osijeku, bubrezi su eksplantirani i ponuđeni Eurotransplantu. Nakon Graza ponuđeni su nama, mi smo ih prihvatili i uspješno obavili zahvat presadivši bubrege pacijentici koja je 1961. godište. Problem kod tih bubrega je što su oni ekstremno mali, veličine svega tri do četiri centimetra i ugrađuju se u bloku jednoj osobi. Najveći problem za nas predstavlja tehnika jer su u slučaju takvih bubrega žile toliko sitne da ih je teško spajati’, rekao je.

Predstojnik Klinike za urologiju doc. dr. Josip Španjol potvrdio je da su svi pacijenti dobro i kako bi uskoro trebali kući.

>>> HEROJSKI LIJEČNIČKI TIM: Zapadne zemlje se oglušile, mladić operiran i spašen u Zagrebu

 


Komentari