Hrvatski farmaceuti oštro se protive kupovini lijekova preko interneta

commons.wikimedia.org

Hrvatsko farmaceutsko društvo oštro se usprotivilo medijskim najavama da će se bezreceptne lijekove uskoro moći kupovati preko interneta. Stoga je zatražilo javnu raspravu prije donošenja pravilnika o takvoj prodaji. Također traže da u raspravi sudjeluje i struka i predstavnici pacijenata, na dobrobit njihova zdravlja i sigurnosti.

Vodeći isključivo računa o sigurnosti i zdravlju pacijenata, ističu i da “odlučno i dosljedno ne podržavaju prodaju bezreceptnih lijekova putem interneta dostavom na kućnu adresu“, odnosno traže da se online-naručeni lijek može podići isključivo u ljekarni. “Vodeće europske zemlje još uvijek nisu u potpunosti uredile ovakve modele liberalizacije prodaje bezreceptnih lijekova, stoga niti Hrvatska ne treba žuriti s donošenjem pravilnika prije nego li se sustavno sa svim interesnim sudionicima raspravi o svim prednostima i rizicima prodaje lijekova putem interneta“, navode u HFD-u.

Iako se slažu kako  internet ljekarništvo s jedne strane ima svoje prednosti u bržoj dostupnosti lijekova, mogućnosti uvida u veći broj lijekova, privatnosti i jednostavnost, s druge pak strane pacijente izlaže riziku od pojava nelegalnih distribucijskih kanala i krivotvorenih lijekova. U Ministarstvu zdravlja potvrdili su da je pravilnik o online prodaji lijekova u završnoj fazi izrade. Odnosit će se isključivo na bezreceptne lijekove, a prodavat će ih, kažu, samo ljekarne registrirane za tu djelatnost. Po lijekove će se morati doći u ljekarnu, a bit će moguća i isporuka vozilom na kućnu adresu, ali nikako poštom.

 

 


Komentari