HRVATSKI BIK MOZZILA PRAVA JE FACA! Ministarstvo poljoprivrede ponosno na njegov uspjeh kod njemačkih krava

Izvor:HRT

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo o povijesnom uspjehu hrvatskog uzgoja goveda; hrvatski bik Mozilla korišten je za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalaca; bavarskom BVN-u.

“Hrvatski bik Mozilla korišten je kao bikovski otac za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalca, bavarskom BVN-u, i tako postigao najveći uspjeh hrvatskog uzgoja simentalca u povijesti. Tim rezultatom domaćeg sustava uzgoja na najvišoj međunarodnoj razini hrvatski su uzgajivači potvrdili kako više nisu pasivni korisnici uvozne ‘genetike’ već ravnopravni sudionici u stvaranju europske Fleckvieh populacije, kako simentalsku pasminu nazivaju u Njemačkoj i Austriji”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Kako se nadalje navodi, svih šest hrvatskih bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM), a bik Mozilla uzgojen je u stadu predsjednika HUSim-a i ZG SIM-a Damira Horvatića iz Stare Kapele.

“Uvođenjem genotipizacije rasplodnih životinja s onima iz najboljih svjetskih uzgoja hrvatskim je uzgajivačima omogućeno sudjelovanje u unaprjeđenju uzgoja po principu najboljih. Sporazumom sa središnjim Fleckvieh savezima Njemačke i Austrije HUSim Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda provodi u Hrvatskoj sofisticiran posao genomske selekcije kandidata i procjene uzgojnih vrijednosti rasplodnih životinja već od rođenja”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Središnjim savezu hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSim) u provedbi stručnu i logističku potporu pružaju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te centri za umjetno osjemenjivanje – CUS Osijek i CUO Varaždin. Varaždinski je centar u većinskom vlasništvu BVN-a, najvećeg svjetskog simentalskog uzgojnog centra, koji je ujedno ključni partner u vodećoj svjetskoj simentalskoj grupaciji EUROgenetik, zaključuje se u priopćenju.

Inače, i osječkom Centru za unapređenje stočarstva i varaždinskom Centru za umjetno osjemenjivanje goveda među osnovnim su djelatnostima i proizvodnja i promet duboko smrznutog sjemena bikova za umjetno osjemenjivanje te različite opreme i repromaterijala za reprodukciju u stočarstvu, rješavanje problema smanjene plodnosti goveda i druge stoke, itd.


Komentari