HRVATSKA VOJSKA POMAŽE! 250 vojnika otišlo u Petrinju i Sisak

Foto: MORH/M. Čobanović

Oko 250 pripadnika Hrvatske vojske pomaže građanima i civilnim institucijama na području Siska i Petrinje, koju je danas, nakon razornog potresa, obišao i ministar obrane Mario Banožić poručivši stanovnicima Sisačko-moslavačke županije da neće biti prepušteni sami sebi.

Novi, razorni potres magnitude 6,2 po Richteru pogodio je danas u 12,19 sati Petrinju.

Angažirano je oko 250 vojnika dok su ostali pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti i spremni za dodatno angažiranje sukladno potrebama, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

Na teren su odmah izašle snage Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu, ojačani timom specijalnih snaga uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva,.

Na terenu se do 15 sati nalazilo 120 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HKoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Hrvatska kopnena vojska uputila je pet sanitetskih timova s vozilima na teren.

Također, pružila je potporu u evakuaciji štićenika doma u Petrinji, dok je u vojarni u Petrinji osiguran privremeni smještaj za oko 150 civila.

Zapovjedništvo za potporu poslalo je u Petrinju i tri sanitetska tima s vozilima hitne pomoći, a upućeni su i timovi sa zadaćom raščišćavanja javnih površina sukladno zahtjevima lokalne samouprave. Zapovjedništvo za potporu dosad je angažiralo 120 pripadnika. Uz ljudstvo je upućena i određena količina flaširane pitke vode, individualnog cjelodnevnog obroka te posteljine i deka.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) također je pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera i jednog sanitetskog tima s vozilom. Dva helikoptera poletjela su iz Splita za Petrinju te prevoze pripadnike HGSS-a i potražne pse. Druga dva helikoptera poletjeli su iz Lučkog te su u pripravnosti za prijevoz covid-19 pozitivnih bolesnika iz Siska za Zagreb.

“Cijela Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane su uz Petrinju. Grad niti u jednom trenutku neće biti prepušten sam sebi”, istaknuo je Banožić tijekom obilaska potresom pogođene Petrinje izrazivši sućut obiteljima stradalih u potresu.

“Njihovu tugu i bol zbog ove tragedije dijeli cijela Hrvatska, a riječi utjehe u trenucima poput ovih zaista je nemoguće pronaći“, rekao je ministar dodavši kako će Hrvatska vojska na terenu biti prisutna dokle god to bude potrebno.


Komentari