(FOTO+VIDEO) Dan sjećanja u Vukovaru obilježen dostojanstveno i bez politikanstva, Milanović i Plenković odvojeno na Ovčari

Foto: screenshot HRT

Započeo je svečani program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ove godine u Vukovaru je više ljudi nego prošle godine, unatoč pandemiji grad je krcat. Prije početka izjave su dali premijer Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Milanović odbio je dati izjavu za medije.

Uoči kolone sjećanja, izjavu za novinare dao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Foto: screenshot
Foto: Zagreb.info

Portal Zagreb.info snimio je trenutak susreta gradonačelnika Zagreba Tomaševića s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom RH Milanovićem.

U Vukovar je stigao i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Foto: Zagreb.info

Program je započeo himnom, a zatim minutom šutnje za sve poginule i nestale u domovinskom ratu. Zastavu i ove godine nosi Ante Dugan – Samuraj koji je uputio znakovitu poruku medijima “Nemojte Vukovar nazivati gradom herojem kao da se obraćate građevinama. Zovite ga gradom heroja!”

Foto: Zagreb.info

U 10.30 krenula je Kolona sjećanja.

Rijeka građana iz svih krajeva Hrvatske u Koloni sjećanja. Vojska razvila barjake, časne mole.

Foto: Zagreb.info

Kolona sjećanja krenula je ispred bolnice današnjom Županijskom, Strossmayerovom i Ulicom dr. Franje Tuđmana, a potom se kreće preko Trga hrvatskih branitelja i Radićeve ulice sve do Trga Slavija i duž duge Ulice bana Josipa Jelačića i završit će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje bi trebali stići do 12 sati.

 

Kolona dolazi na Memorijalno groblje .

 

Foto: screenshoot HRT

Državni vrh položio je vijence na Memorijalnom groblju.

Foto: screenshot HRT
Foto: screenshot HRT
Foto: screenshot HRT

Molitvu predvodi Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

Podsjetimo, u Vukovaru i diljem Hrvatske se danas obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Državni vrh je u Vukovaru, a državni protokol donosimo u nastavku.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodi izaslanstvo Hrvatskog sabora. U 12 sati izaslanstvo Sabora, uz ostala izaslanstva, odat će počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molit će se i za sve žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a molitvu će predvoditi nadbiskup đakovački i osječki metropolit mons. Đuro Hranić. Saborsko izaslanstvo će u 12,30 sati na Memorijalnom groblju biti na svetoj misi za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, koju će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Za 14,10 sati planirano je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

S Plenkovićem ministri i Milošević

Premijer Andrej Plenković predvodi Vladino izaslanstvo, a uz njega su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Istovremeno, u Škabrnji se obilježava 30. obljetnice stradanja Škabrnje u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

 

 

 

 


Komentari