Analizirali smo: Hrvatska NAJGORA zemlja EU-a, no ipak BOLJA OD NEKIH VELESILA

prosperitiy.com/screenshot

Hrvatska se na ovome indeksu našla na 53. mjestu i to ispred mnogih velikih svjetskih država.

Britanski institut Legatum objavio je indeks prosperiteta za 2015. godinu, a na prvo mjesto smjestili su, već sedmu godinu za redom, Norvešku. U konkurenciji su se “natjecale” 142 zemlje u osam kategorija među kojima se nalazi ekonomija, zdravlje, obrazovanje, sigurnost i socijalni kapital.

Hrvatska se na ovome indeksu našla na 53. mjestu i to ispred mnogih velikih svjetskih država kao što su Brazil, Rusija, Turska, a zanimljivo je kako je Kina samo jedno mjesto iznad Hrvatske. Od susjeda iz regije ispred nas su Slovenci (25.), Mađari (45.)  i Talijani (37.), dok su daleko iza nas Srbi (73.) i Bosanci (86.).

Hrvatska je ostvarila najbolji plasman u kategoriji zdravstva gdje je zauzela 39. mjesto, a najgori plasman zaradila je u kategoriji socijalnog kapitala pozicioniravši se na 120. mjesto. Ta kategorija mjeri društvenu pomoć, donacije u dobrotvorne svrhe, pomoć strancima, socijalnu sigurnost, volontiranje i posjećenost religijskih ustanova.

Pali za tri mjesta

Osim najboljeg i najgoreg plasmana, Hrvatska je što se tiče ekonomije 64. na svijetu, a kada je edukacija u pitanju zauzela je 41. mjesto isto kao i u kategoriji sigurnosti. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pala za tri mjesta na ukupnoj ljestvici. Ostvareni su padovi u ekonomiji za četiri boda, obrazovanju za pet bodova, a najveći pad ostvaren je u kategoriji osobne slobode i to za 19 mjesta. Ta kategorija mjeri toleranciju prema manjinama, imigrantima, slobodu izbora i građanske slobodu te zadovoljstvo spram istih.

Kada bi na ovoj ljestvici ostavili samo zemlje Europe, Hrvatska bi bila dosta nisko. Iza nas bila bi samo nekolicina zemalja, uključujući BiH i Srbiju, tu bi se još našle Ukrajina, Turska, Albanija, Makedonija, Crna Gora, dok bi u konkurenciji zemalja Europske unije Hrvatska zauzimala posljednje mjesto.

Prvih 10 zemalja:

  1. Norveška
  2. Švicarska
  3. Danska
  4. Novi Zeland
  5. Švedska
  6. Kanada
  7. Australija
  8. Nizozemska
  9. Finska
  10. Irska


Komentari