Hrvatska na popisu zemalja koje sudjeluju u jednom od najvećih pothvata čovječanstva!

FOTO: Pixabay

U čevrtak, 26. studenog 2020. g održati će se svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji organizacija Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) i Jadransko aero-svemirske asocijacije (A3 – Adriatic Aerospace Association) na Institutu Ruđer Bošković.

HZTK je krovna organizacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, najzaslužnija za poticanje i održavanje tehničke kulture u osnovnim i srednjim školama, a ovim Sporazumom A3 uključuje i aero-svemirski dio tehničke kulture u nacionalnu priču, te je ovo potpisivanje od velikog značaja kako za organizaciju, tako i za HZTK, ali i svekoliku hrvatsku javnost, posebice obrazovni sektor.
HZTK je udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj koja je usmjerena na razvoj i promociju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. HZTK  je ustanovljena kao najviše nacionalno tijelo tehničke kulture s izričitim ovlastima, osobito u programu javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.

A3 je nevladina, neprofitna i neovisna udruga osnovana s ciljevima:

poticanja  istraživanja i razvoja  u aero-svemirskom sektoru,

posredovanja  u projektima kao „point of contact“

obrazovanje i savjetovanje te

međunarodna suradnja.

Članovi osnivači jesu fizičke i pravne osobe iz znanstvenog i tehnološkog sektora s osnovnom namjerom promoviranja navedenih ciljeva. Aktivnosti A3  obuhvaćaju djelatnike u tvrtkama i institucijama iz sektora znanosti i obrazovanja koji su voljni  sudjelovati u aero-svemirskom programu Republike Hrvatske te na taj način uvrstiti Hrvatsku na popis zemalja koje sudjeluju u jednom od najvećih pothvata čovječanstva. Pridružiti se tom zahtjevnom poduhvatu znači raditi na ostvarenju te vizije kroz sudjelovanje na osmišljavanju i izvedbi projekta u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini. Sudjelovanje  može biti kroz članstvo ali isto tako kroz partnerstvo kao suradnik na pojedinim projektima.

Cilj ovog Sporazuma je formiranje okvira za suradnju između HZTK i A3, kako bi se razvijali zajednički programi, inicijative, projekti i aktivnosti u okviru obrazovanja u tehničkim znanostima s naglaskom na svemirsku tehnologiju. Suradnja HZTK s A3 je od izuzetnog značaja za obje zajednice, kao uvjet  za razvoj svemirskog programa RH te uključivanja u međunarodnu svemirsku zajednicu. Suradnja je ključna za stvaranje budućih partnerstava, organizaciju radionica, predavanja, poticanju rada na projektima među mladima kroz sudjelovanju stručnjaka, kao i razvijanje mreže s informacijama iz oblasti svemirskih inovacija.


Komentari