Hrvati s djecom na putu prema Europi, očekuje se njihov dolazak u Hrvatsku tijekom dana

Foto: Stafrance Zulu / CROPIX

Dvanaestero hrvatskih državljana, od kojih osam odraslih osoba i četvero djece, napustilo je zambijski glavni grad Lusaku u petak navečer i ukrcalo se na let za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom subote, priopćio je glasnogovornik hrvatske vlade. Hrvatski veleposlanik u Egiptu potvrdio je da su oko 8 sati ujutro krenuli prema Europi.

Prema informacijama veleposlanika Hrvatske u Egiptu, Tomislava Bošnjaka, osmero Hrvata i četvero djece sigurno su stigli u Dubai, gdje ih je dočekao generalni konzul Jasmin Devlić. Oko osam sati ujutro ukrcali su se na let prema Europi.

Hrvati iz Zambije spojeni s posvojenom djecom: ‘Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku’

Osmero Hrvata oslobođeno je u petak na Visokom sudu u Ndoli, nakon što je sutkinja utvrdila da nema dokaza koji bi potvrdili njihovu umiješanost u kazneno djelo trgovine djecom, niti da su dokumenti o posvojenju bili lažni. Vladin glasnogovornik izjavio je da su u petak u Ndoli završene sve potrebne procedure vezane uz posvojenu djecu. Hrvatski diplomatski i konzularni predstavnici te odvjetnici pomogli su u ostvarivanju ovog ishoda.

Foto: Stafrance Zulu / CROPIX

“Država Hrvatska štitila je prava i interese svojih državljana te im pružala konzularnu i drugu pomoć u skladu s hrvatskim Ustavom i međunarodnim propisima”, izvijestila je Vlada te zahvalila Delegaciji EU-a u Lusaki na pruženoj pomoći u osiguranju povratka hrvatskih državljana.

Osmero Hrvata bilo je uhićeno u Zambiji prije sedam mjeseci zbog sumnje u trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Djeca su im pritom oduzeta, a vraćena su tek jučer kada je optužba srušena na sudu.


Komentari