HRVATI NASRNULI NA DROGE TIJEKOM PANDEMIJE! Drogiraju se i 12-godišnjaci, evo što se sve konzumiralo

Photo: Pixabay

Čini se da je pandemija koronavirusa, kao i sam lockdown i popuštanje mjera, loše utjecao na psihu građana pa se povećala zlouporaba droga. Liječnici Klinike za psihijatriju Vrpače ustanovili su da su se za vrijeme lockdowna puno više koristile one droge koje “spuštaju”, dok je dolaskom ljeta i turističke sezone porasla uporaba stimulansa, prenosi HRT.

Nakon ljeta u klinici je povećan broj zahtjeva za bolničkim liječenjem zbog ovisnosti o objema vrstama droga, a u terapijskim zajednicama stvorile su se liste čekanja.

Prije godinu dana veliku odluku da se prestane drogirati donijela je i Blanka Batinić (38) koja je konzumirala sve što joj je došlo u ruke. Počela se drogirati sa 18 godina, no sve ove godine bila je preslaba da potraži pomoć.

“Činjenica je to da sam ja bila slaba i nisam se znala s tim suočiti, to je ono najvažnije čemu te uče u zajednici kroz svakodnevne nekakve situacije”, kaže Blanka, korisnica Terapijske zajednice „Pape Ivana XXIII” – Vrgorac.

U terapijskoj zajednici na Orahu pokraj Vrgorca ta je diplomirana pravnica posljednjih 11 mjeseci. Prije toga prošla je fizičko odvikavanje u Vrapču. Primjer je to cjelovite skrbi o ovisnicima u kojoj sudjeluju psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, radni instruktori, crkva.

Gordana Cavicchi, socijalna radnica i voditeljica Terapijske zajednice „Pape Ivana XXIII” – Vrgorac, navodi da je među ovisnicima sve više maloljetnika.

“To su mladi koji imaju poremećaj u ponašanju, bilo izbivanje iz škole, bilo konzumiranje sredstava ovisnosti, a morate znati da je sada dobna granica sve niža pri uzimanju prvog sredstva ovisnosti, čak i 12 godina“, ističe Cavicchi.

Ni Blanka, kad se počela drogirati, nije bila mnogo starija od ovih 16-ogodišnjaka. Droga, kockanje, alkohol, računalne igre – sve se svede na isto. Borba je dugotrajna i teška. Blanka je na dobrom putu, želi se vratiti u Zadar i biti dobra majka Mauru i Karlu.

 


Komentari