Hrvati najviše vjeruju Alemki Markotić, a gotovo dvije trećine želi se cijepiti

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL/POOL

Distanca, nošenje zaštitne maske i higijena, osnove su “novog normalnog” života već godinu dana. Ipak najava novih popuštanja mnogima je ulila nadu da ćemo se barem malo moći opustiti. Pored toga, stav građana Hrvatske o cjepivu uvelike se promijenio. Sudeći prema rezultatima istraživanja koje je objavio Dnevnik Nove TV, čini se da građani u cjepivu vide spas od ove pandemije, što je svakako pozitivno.

Većina građana želi se cijepiti

Prije početka cijepljenja, Hrvatska je bila podijeljena po pitanja navedenog, a sada se gotovo dvije trećine građana žele cijepiti, odnosno njih 65 posto, a samo 29 posto to ne želi. Ne zna ili se već cijepilo šest posto.

Među starijom populacijom javlja se veća želja za cijepljenjem. Mladi do 29 godina su podijeljeni i većina ih to ne želi. Slavonci, primjerice – njih više od 70 posto, žele se cijepiti.

Prema stranačkim preferencijama, najviše onih koji žele cjepivo je među biračima HDZ-a i to njih 80 posto, a najmanja potpora cijepljenju je u Domovinskom pokretu, to bi učinilo 50 posto birača te stranke.

Cijepljenje preko reda?

Građane je cijepljenje brojnih moćnika preko reda razljutilo, a njih 87 posto reklo je da se ne bi cijepilo preko reda, a 12 posto ipak bi. Ne zna jedan posto.

Tko treba odgovarati za cijepljenje preko reda?

47 posto ispitanika smatra da su krivi i liječnici koji su to nudili, ali i oni koji su na to pristali. Liječnike smatra odgovornima 29 posto ispitanika, a osobu koja se progurala preko reda njih samo 4 posto. Da nitko nije kriv misli 15 posto ispitanika, ne zna njih 5 posto.

Ipak, građani smatraju da za navedeno neće odgovarati nitko, točnije njih 89 posto, a samo sedam posto misli da će biti nekih sankcija. Ne zna četiri posto ispitanika.

Kome u Stožeru vjeruju?

Alemka Markotić i dalje je osoba kojoj građani najviše vjeruju, njih 26 posto. Iako od prosinca malo gubi potporu. Ivan Đikić drugi je na listi i njega podupire 25 posto građana, ali on nije dio Stožera. U odnosu na posljednje istraživanje, on nije ni dobio ni izgubio potporu. Vili Beroš je na trećem mjestu s potporom od 15 posto. Potpora je značajno porasla članu Znanstvenog savjeta Gordanu Lauca kojem je značajno porasla potpora od prosinca i sada mu vjeruje 8 posto ispitanika. Krunoslav Capak ima potporu od 6 posto, malo, a posljednje mjesto zauzima Davor Božinović kojega podupire 1 posto ispitanika.

Komentari