HRT NEMA MILOSTI: Nakon studenata i kamiondžija, evo tko se još našao na udaru

Autoprijevozničke tvrtke za svaki kamion moraju plaćati RTV pristojbu , a istu obvezu imaju i autoškole.

Vlasnici moraju plaćati pristojbu za svaki automobil, a iz njih ne smiju izvaditi radio. Riječ je o apsurdnom nametu jer tijekom obuke budućih vozača radio ne smije biti ni uključen. To je zato što automobili imaju radioprijamnike, kazao je ogorčeni vlasnik autoškole za 24 sata.

Dodaje kako je riječ o apsurdnom nametu jer tijekom obuke budućih vozača i tijekom njihovih ispita radio ne smije biti ni uključen.

“Neke autoškole željele su izvaditi radioprijamnike iz vozila, ali leasing, kuće u čijem vlasništvu je većina automobila, to gotovo nikad ne žele odobriti”, kazao je čitatelj.

Ali od toga da plaćaju RTV pristojbu za svako vozilo još ih više iritira to što po 80 kuna navodno moraju plaćati za svako računalo jer se preko računala može pratiti radio i TV program.

“Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik o osposobljavanju kandidata za vozače propisuju autoškolama posjedovanje najmanje dva računala kako bi uopće dobile dozvolu za rad. Jedno računalo povezano je s Hrvatskim autoklubom, koji i provodi vozačke ispite, a drugo treba za provedbu nastave “, tvrdi vlasnik.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Izračunao je da mala autoškola, koja u prosjeku ima pet vozila i dva računala, godišnje HRT-u plati 6720 kuna. Toliko plaćaju male autoškole, a velike imaju i više automobila i više računala. No ako računamo da svaka ima samo pet vozila i dva računala, a u Hrvatskoj je 500 autoškola, znači da HRT samo od njih godišnje “pobere” 2,4 milijuna kuna [/box].

Na HRT-u kratko odgovaraju kako vlasnici autoškola moraju plaćati jer tako propisuje Zakon o HRT-u. Međutim iz odgovora nije jasno mora li se plaćati za računala.

“Za računala koja se upotrebljavaju za poslovne potrebe i koja ne služe kao prijamnici audiovizualnih sadržaja, autoškole ne trebaju plaćati mjesečnu pristojbu “, stoji u odgovoru.

Studenti i autoprijevoznici također plaćaju

Podsjetimo i zagrebački studenti u posljednje vrijeme žive u strahu i to ni manje ni više nego o d HRT-a. Naime, HRT je navodno počeo zahtijevati od studenata koji žive odvojeno od roditelja plaćanje RTV pristojbe (80 kuna) iako ne posjeduju televizore već samo prijenosna računala. Inače, HRT svoj proračun puni pozivajući se na članak 34. Zakona o RTV pristojbi prema kojem su pristojbu dužni plaćati svi koji imaju bilo kakav uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. To očito vrijedi i za studente koji žive u podstanarstvu u odsutstvu roditelja u Zagrebu.

Uz studente tu su se našli i autoprijevoznici koji bi također trebali izdvojiti tih 80 kuna.

Prema tome bi  tvrtka koja primjerice ima 35 kamiona za RTV pristojbu godišnje trebala platiti 33.600 kuna, piše Večernji list.

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, kaže kako su mu se javili mnogi kolege kad su dobili dopise HRT-a i najavljuje da će od Vlade tražiti ukidanje takvih narazumnih nameta. U Hrvatskoj je, kaže, oko 54.000 vozila registriranih za međunarodni promet, i za svako to vozilo mora se plaćati mjesečno 80 kuna RTV pristojbe.

Predsjedniku Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika nije jasno zašto bi prijevoznik morao plaćati tu pristojbu kad su njegovi kamioni 90 posto vremena izvan Hrvatske, a uostalom vozači tih kamiona ionako plaćaju tu pristojbu za prijamnike koje imaju kod kuće.

Kontrolori ne smiju u stan

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]HRT-ovi kontrolori ne mogu ulaziti u stan da bi provjerili ima li netko prijamnik ili ne.[/box]

Ali koliko god “omiljena” obveza to bila, RTV pristojba je propisana zakonom, pa ne bi trebalo lagati posjedujete li prijamnik ili ne.

 

>>>HRT POČEO HVATATI STUDENTE! Imate li neki od ovih uređaja morat ćete plaćati 80 kuna!

>>>HTJELI BI PRESTATI PLAĆATI PRISTOJBU HRT-u? U ova četiri slučaja to možete napraviti

>>>PRIJEVOZNICI NA NOGAMA: HRT i njima počinje naplaćivati pristojbu

 


Komentari