HRejting: Pad popularnosti Tomaševićeve stranke, SDP na drugoj poziciji

U središnjem Dnevniku HTV-a Tatjana Munižaba predstavila je posljednje ovogodišnje istraživanje popularnosti političkih stranaka. HRejting proveden je od 15. do 17. studenog na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95% , a pouzdanost istraživanja čaU središnjem Dnevniku HTV Tatjana Munižaba predstavila je posljednje ovogodišnje istraživanje popularnosti političkih stranaka. HRejting proveden je od 15. do 17. studenog na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95% , a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Turbulentna je i teška ovo godina za sve nas pa tako i hrvatsku politiku. Može li ijedan predsjednik stranke, kad se vidi HRejting, ipak na kraju biti zadovoljan?

Može – HDZ-ov! Pandemija luduje, zbog COVID-potvrda se uzvikuje “Plenkoviću odlazi!” i pod premijerovim prozorima, uhićena i pritvorena bivša ministrica Žalac, aktualni ministar obrane koji je u svađi s predsjednikom države iz dana u dan se mora opravdati zbog sumnjive dodjele državnog stana. Uz sve to HDZ i dalje ukopan na broju jedan bez izgleda da mu itko tu poziciju uskoro ugrozi.

Za HDZ bi trenutačno glasalo 27,5% posto birača, a SDP i Možemo koji ga slijede gotovo su 12% slabiji. SDP (15,7%) i Možemo (15,4%) mjesecima se izmjenjuju na drugoj i trećoj poziciji. Ovaj mjesec zanemariva razlika od 0,3% ide u korist SDP-a.

Most (8,0%) je od raskola Domovinskog pokreta neupitno četvrti i ujedno zadnji koji prelazi izborni prag. Koji spomenuti Domovinski pokret od Škorina odlaska ne uspjeva preskočiti. S novim predsjednikom Penavom pragu se samo malo više približio. Ovaj su mjesec su na 4,5%.

Bez predizbornog koalicijskog vezanja za jakog partnera više se nijedna stranka nema šanse ni približiti ulazu u Hrvatski sabor. U toj skupini koja ne uspijeva dobiti ni dva posto glasova su: HSS (1,6%), Centar (1,5%), Fokus (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%), IDS (1,2%), Živi zid (1,2%).

Sljedeći niz čine stranke koje ne doživljava ni jedan posto birača: HSU (0,9%), HNS (0,8%), HSLS (0,6%), Čačićevi Reformisti (0,5%)i stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%).

Snaga za sve promjene leži u neodlučnima kojih je i dalje visokih 16%. Jedini uvjet je da postanu odlučniji, a to opet ovisi o domaćoj političkoj ponudi.

Ako usporedimo ovaj HRejting s listopadskim, možemo li ipak nekoga proglasiti najvećim gubitnikom ili pak dobitnikom?

Nakon usporedbe rejtinga samo četiriju stranaka koje u anketi prelaze izborni prag, opća bi ocjena mogla biti: gubitnik je lijevi centar i ljevije, a dobitnik desni centar i desnije. Toj strani političkog spektra prosjek diže Most koji je u proteklih mjesec dana najviše rastao – oko 1% (1,15%).

Unatoč svemu i u promilima, ali ipak rast ima i HDZ (+0,19%). Na lijevoj se strani, također u promilima – padalo. SDP (-0,28%) je nakon konačnog razlaza saborskog kluba, a time i prestanka svađa padao manje, Možemo (-0,78%) više.

Komentari