HRejting: HDZ i ovaj mjesec najjači, SDP se ustabilio na drugom mjestu, Možemo! je treća politička snaga u zemlji

Foto: Screenshot HRT

U središnjem Dnenvniku HTV-a objavljeni su rezultati istraživanja političkih stranaka. HRejting je proveden od 19. do 21. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja je 95 posto.

I ovaj mjesec najjači je HDZ (25,2 posto) kojemu glas daje četvrtina ispitanika.

SDP (17,0 posto) se ustabilio na drugoj poziciji, pa se opet bez sustezanja može nazivati najjačom oporbenom strankom.

Možemo! je treća politička snaga u zemlji sa 12,3 posto. Sve je veća razlika između njih i najveće im prijetnje – Mosta, koji je ovaj mjesec na 9,7 posto.

Peta i zadnja stranka koja bi, da su danas bili prijevremeni izbori ostala u Saboru, je Domovinski pokret s 5,7 posto potpore.

10 stranaka za koje bi samostalno osvajanje izbornog praga bilo u rangu svjetskog čuda:

Najviše u toj skupini ima Centar, ali je to samo 2%. HSS ima potporu od 1,8%, Fokus 1,3%, IDS 1,1% te vladajući HNS 1%.

Narodna stranka – reformisti, kojoj je na čelu Radimir Čačić, ima potporu od 0,8%, Radnička fronta 0,8%, Živi zid 0,7% i Hrvatski suverenisti 0,7%. HSU ima potporu od 0,5%, HSLS 0,4% i stranka Milana Bandića 0,4%. Kad bi se anketni glasovi svih njih zbrojili, opet nisu ni blizu broju neodlučnih birača kojih je u travnju čak 17,1%.

Dobitnici i gubitnici

Iz analize kretanja popularnosti samo pet političkih opcija koje prelaze izborni prag, može se zaključiti da je trenutačni dobitnik ljevica, a gubitnik desnica, dok je u HDZ-u “status quo” jer je razlika u odnosu na ožujak zanemarivih plus 0,2 posto.

Drugoplasirani SDP u proteklih je mjesec dana najviše narastao, za 0,87 posto. U plusu je i Možemo!, istina zanemarivome, od 0,15 posto.

No desno od centra je pad biračke potpore. Most je u odnosu na prošli mjesec izgubio 0,55 posto, a Domovinski pokret 0,81 posto.

 

 

Komentari