HRANE IMA ‘NA BACANJE’: Hrvati godišnje bace 400 tisuća tona hrane

Screenshot/Facebook

Godišnje se u svijetu proizvede znatno više hrane nego što se može pojesti. Samo u Europskoj uniji proizvede se gotovo 90 milijuna tona otpada od hrane, a situacija je slična i u Hrvatskoj. Kako bi potaknuli ljude na uštedu novca i resursa, Ministarstvo poljoprivrede nastavlja kampanju “Pojedi, podijeli”.

Hrvatska godšnje baca poražavajućih 400 tisuća tona hrane. Najveći krivci za toliku količinu otpada su kućanstva koja su odgovorna za više od polovice bačenih zaliha hrane. Pred Ministarstvom je zahtjevan zadatak osvještavanja građana o problemu stvaranja prekomjernog otpada.

“Tu nas čeka veliki posao. Studije pokazuju da se najveći dio otpada stvara se u kućanstvima, neki govore da je taj udio od 53, neki idu do čak 70 posto“, kaže Marija Vučković, ministrica poljoprivrede za HRT.

Upravo zato osmišljena je promotivna kampanja “Pojedi, podijeli” kojom nastoje osvijestiti proizvođače i potrošače o problemima prekomjernog bacanja hrane. Proizvođači i trgovci se okreću raznim metodama, kao što su veliki popusti, kako bi smanjili bacanje namirnica.

“Nakon što smo mi nagradili ljude da su napravili trgovačku akciju, roba dođe pred istek roka trajanja mi ju snizujemo za 20, 30, 80 posto samo da se proda a onda nakon toga doniramo hranu”, ispričao je Dragan Munjiza, direktor maloprodajnog lanca.

Donacije hrane od trgovačkih lanaca uglavnom prikuplja Caritas, no tu su i pučke kuhinje, socijalne samoposluge te različite udruge. Neke udruge, poput Mreže hrane organizirano djeluju kako bi olakšale doniranje i distribuciju hrane.

Komentari