Horvat: Da budem kristalno jasan, nikakva odbijenica iz EU nije stigla, uvjeren sam da ću ostati ministar

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat  koji je zadužen obnovu, za RTL je otkrio što se događa s 5,1 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti. U medijima se pojavila informacija kako je iz Europske komisije stigla odbijenica za produljenje roka za iskorištavanje sredstava, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je demantirala navedeno i otkrila da nisu ni tražili produljenje roka.

“Da razjasnimo prvo sve nedoumice i da hrvatskoj javnosti budemo kristalno jasni. Hrvatska nije u ovom trenutku podnijela bilo kakav zahtjev niti je formalno stigla bilo kakva odbijenica. Ono što je činjenica je da je u ovom trenutku u 14 raspisanih javnih poziva imamo aplikacija vrijednih gotovo 12 milijardi kuna, a u ovome trenutku ugovorenih konkretnih ugovora na razini od 8 i pol milijardi”, objasnio je Horvat.

Na pitanje koliko je novaca povučeno iz Fonda, ministar je poručio da su svi ugovori u završnoj fazi te da je dinamika sve veća i veća. Ipak, svega 2,3 posto sredstava je isplaćeno.

“Mi smo u nekoliko proteklih tjedana u razgovorima s Europskom komisijom jasno pojasnili što se to dogodilo 22. ožujka i na koji su način potresi 28. i 29. prosinca zaustavili izradu projektne dokumentacije”, kaže Horvat, a na pitanje je li istina da u pismu iz Komisije stoji da nema razloga da se rok produljuje odgovara:

“Ne, to jednostavno nije istina”.

Poručio je i da Vlada jako dobro zna da postoje sredstva iz drugih fondova koji se trebaju koristiti za dugotrajnije projekte i istaknuo da nitko nije rekao da se neće tražiti odgoda.

“Mi smo tijekom današnjeg dana komunicirali. Odnosno demantiramo natpise koji sugeriraju da je takav proces započeo i da je došla odbijenica iz Komisije. Niti je kakva odbijenica došla, niti je taj proces započeo”, kaže ministar graditeljstva.

Horvat je poručio i da je teško sada procijeniti koliko će se novca potrošiti do lipnja, ali da su Europskoj komisiji jasno predstavljeni razmjeri štete. Negirao je i navode da će se za obnovu koristiti sredstva iz Nacionalnog plana oporavka.

Na pitanje hoće li on još uvijek biti ministar do isteka roka Europske komisije, ministar Darko Horvat je kratko poručio: “Ja sam u to uvjeren”.

Komentari