HOĆE LI IH PROSVJETLITI? Betlehemsko svjetlo mira stiglo i u Hrvatski sabor

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U sklopu tradicionalne međunarodne skautske aktivnosti, izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske unijelo je u utorak Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatski sabor, gdje su ga predali predsjedniku Hrvatskoga sabora Boži Petrovu.

Facebook
Facebook

Zahvalivši izviđačima na njihovom trudu i angažmanu u donošenju Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, Petrov je rekao kako ono predstavlja simbol mira i zajedništva, bez obzira na vjeroispovijest i naciju. Betlehemsko svjetlo mira izloženo je u predvorju Sabornice.

11.12.2016., Zagreb - Savez izvidjaca Hrvatske donio je Betlehemsko svjetlo mira ispred Zagrebacke katedrale te su uz predsjednika Hrvatskoga sabora Boze Petrova prisustvovali na ceremoniji unosenja 'Betlehemskog svjetla mira' u katedralu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ideja o prenošenju Betlehemskog svjetla mira začeta je u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne akcije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi, a proširila se diljem Europe i Amerike. Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača pali svjetlo u špilji Kristova rođenja u Betlehemu te ga prenosi u Beč, odakle ga izviđači drugih zemalja prenose u svoje zemlje. Hrvatski izviđači Betlehemsko svjetlo mira iz Beča prvobitno prenose u Zagrebačku katedralu, a odatle u brojne druge gradove i župe diljem Hrvatske.

Komentari

loading...