HNS TRAŽI OČITOVANJE: ‘Predsjednica ispred Bijele kuće sramoti Hrvatsku’

Twitter

HNS inzistira na službenom očitovanju o putovanju predsjednice u SAD.
“S obzirom da ni četvrti dan nakon povratka predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović iz Sjedinjenih američkih država ni predsjednica, ni njen ured nisu obavijestili hrvatsku javnost o detaljima posjeta, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati zahtijeva da to učine što prije.
Smatramo da svojim netransparentnim ponašanjem Kolinda Grabar Kitarović šteti instituciji predsjednika/ce, a izjavama koje daje s ulica Washingtona i ispred Bijele kuće sramoti Hrvatsku, dovodeći njene građane u vrlo neugodan položaj.
U zemlji koja slijedi demokratske prakse i koja ima demokratski izabrane institucije krajnje je zabrinjavajuće što je i tjedan dana nakon posjeta SAD-u potpuno nepoznato i nejasno je li predsjedničin put službene ili privatne naravi, s obzirom da niti je transparentno i jasno najavljen, niti su navedene prateće aktivnosti posjeta. Povrh svega, jasno je vidljivo da predsjednica države posjet nije uskladila ni s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, ni s Vladom, na što je obvezuje Ustav RH, a što jasno pokazuje razinu neznanja i lošeg funkcioniranja vanjske politike Republike Hrvatske.

>>> JE LI RIJEČ O SUKOBU INTERESA? Protiv predsjednice podnesene tri prijave zbog puta u SAD
Jesu li se predsjednica države i njezin ured zapitali što takvo ponašanje govori o Hrvatskoj?

Zašto predsjednica države radi posao veleposlanika i eventualno državnih tajnika i stoji pred vratima nadajući se da će je netko primiti? Je li predsjednica države svjesna štete koju svojim ponašanjem nanosi Hrvatskoj i njenim građanima? Je li svjesna da, osim što ni na koji način ne zastupa ni jedan hrvatski interes i narušava dignitet institucije predsjednika/ce države, svojim odnosom prema instituciji koju zastupa dovodi do situacije u kojoj građani nepovratno gube povjerenje u sve demokratske institucije?
Loše pripremljeno i loše iskomunicirano putovanje predsjednice Republike dodatno je pogoršao pokušaj popravljanja situacije predstavljanjem putovanja kao „niskoprofilnog“ i „privatnog sa službenim kontaktima“, posebno kada se uzme u obzir da je plaćeno novcem poreznih obveznika, zato pozivamo predsjednicu i njezin ured da pokažu minimum transparentnosti i poštivanja hrvatskih građanki i građana i objasne što je predsjednica njihove države radila u SAD-u, s kojim političarima i službenicima je razgovarala i koliko je to koštalo porezne obveznike, koji ne bi trebali plaćati privatna putovanja političkim dužnosnicima”, stoji u priopćenju HNS-a.


Komentari