HND: ‘Jollyjev zahtjev za 6,2 milijuna kuna odštete od medija je skandalozan’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Na konferenciji za medije, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je skandaloznim zahtjev poduzetnika Josipa Stojanovića-Jollyja za naknadom štete zbog povrede osobnosti, ugleda i časti. Podsjetimo, Jolly od portala Telegram.hr, Šibenik In, Šibenik News i Šibenski portal ukupno traži 6,2 milijuna kuna.

Sumanuti i skandalozni zahtjev

”Ovo je dosad nezabilježeni financijski napad na medije u Hrvatskoj i taj je napad, kako nam se čini, uvod u novu seriju tužbi protiv medija s ciljem njihova zastrašivanja i uništavanja”, izjavio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i napomenuo da je zahtjev za naknadu štete uslijedio nakon teksta na temelju nepravomoćne presude protiv Stojanovića koji je objavio Telegram hr., a zatim su navodno prenijeli šibenski portali.

Naime, nakon te objave poduzetnik je tražio naknadu štete. Od Telegrama.hr traži 2,3 milijuna kuna, a od tri šibenska portala ukupno 3,9 milijuna kuna.

Iz HND-a, Stojanovića su pozvali da odustane “od ovog sumanutog i skandaloznog zahtjeva”, te su o spomenutom slučaju obavijestili Europsku federaciju novinara. Zovko podsjeća i da je Ministarstvo kulture i medija nedavno osnovalo Stručnu radnu skupinu s ciljem pružanja savjetodavne podrške u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi. Ističe i da je ovaj slučaj u neku ruku i test odlučnosti nadležnih institucija u suzbijanju ovakvih tužbi. Pozvao je i ministricu Ninu Obuljen Koržinek.

To je zastrašivanje

Kaže i da je podnošenje zahtjeva protiv medija i novinara postalo natjecanje tko će za što veći iznos tužiti novinare.

Glavna urednica Telegrama hr. Jelena Valentić izjavila je da je tekst o Stojanoviću napravljen po pravilima pravilima novinarske struke. Kaže i da ovo samo jedan u nizu odštetnih zahtjeva protiv spomenutog portala te da je to ogroman pritisak na novinare.

”To je zastrašivanje s željom da nas se spriječi da radimo svoj posao”, poručila je Valentić.

Glavna urednica i novinarka Šibenskog portala Ksenija Bilan ovaj slučaj smatra zastrašivanjem novinara.

”Osim zastrašivanja i terora ovo shvaćam kao želju da doslovce zatvorimo svoja vrata”, zaključuje.


Komentari