HDZ-OVCIMA SE UOPĆE NE SVIĐA PRESUDA: ‘Žalit ćemo se, otklanjamo kolektivnu odgovornost članova stranke’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je danas Ivo Sanader proglašen krivim u aferi Fimi Media, oglasio se i HDZ koji je proglašen odgovornim.

Naime, Sanader je dobio kaznu od osam godina, a uračunava mu se i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

S druge strane, HDZ je kažnjen s 3,5 milijuna kuna i oduzima mu se 14, 6 milijuna kuna, a od toga im se oduzima dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je predao bivši glavni tajnik stranke Branko Bačić, te ostatak od 10,3 milijuna kuna HDZ mora uplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Nakon presude su se oglasili i iz HDZ-a te otkrili kako se imaju namjeru žaliti na presudu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


“Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine.

Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika. Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku.

Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku. Obzirom da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka. Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela”, poručuju.

Komentari

loading...