Hasanbegović o Stankoviću i njegovom ‘performansu’ u emisiji: ‘Ovo je patetični nastup’

FOTO: N1

“To je posljedica tehnološkog razvitka i stanovine nezdrave klime u društvu”

Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture, saborski zastupnik i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku, komentirao je za N1 jučerašnji istup Aleksandra Stankovića u “Nedjeljom u 2”.

“Ne bih rekao da postoji mržnja u hrvatskim medijima, ali vlada u onome što sam nazvao septička jama, a to je ono što je pozadini tekstova, to su komentari. No, to je danak koji moramo platiti ako želimo društvene mreže. Nije to nastup protiv mržnje već patetični nastup vašeg kolege. Tog što se naziva govorom mržnje ima svugdje u svijetu, a to je posljedica tehnološkog razvitka i stanovine nezdrave klime u društvu”, rekao je Hasanbegović.

Komentirao je i skidanje pa vraćanje filma Ministarstvo ljubavi na HRT-u pod pritiskom udovica branitelja.

“To pokazuje opće stanje na HRT-u. Dakle, moram biti iskren, nisam gledao film. Mislim da se skreće pozornost s ključne stvari, to je način financiranja i raspodjele sredstva za filmove. Građani imaju pravo vidjeti kakvi se filmovi snimaju javnim novcem”, kazao je i dodao da je prosvjed koji su udovice održale pred HRT-om bio legitiman te da poznaje sve koji su bili uključeni u prosvjed.

>>> Sve o filmu koji je podijelio javnost: Problemi su dublji no što se čini

FOTO: HRT / Screenshot
FOTO: HRT / Screenshot

Stankovićev ‘perfomans’ zasjenio Orepića

Podsjetimo, Stanković je pet minuta prije kraja emisije Nedjeljom u 2 prekinuo svog gosta Vlahu Orepića i održao govor o mržnji u medijima.

Za kraj jedno osobno razmatranje o temi o kojoj smo razgovarali Orepić i ja. Dakle, to je komentar, nije mišljenje HRT-a i to je moje osobno razmišljanje, a tiče se mržnje u medijima.

Nije normalno da se u javnom prostoru nekome psuju majke, bilo partizanske, bilo ustaške, bilo četničke, bilo kakve majke nije normalno da se psuju. Nije normalno da se nekome prijeti vješanjem na Trgu bana Jelačića, nije normalno da se nekome prijeti klanjem i sličnim razbibrigama. I da nitko na to ne reagira. Čak i vi koji to čitate i slušate pa vam je eto smiješno, dajte malo razmislite što vam se to događa u glavi.

Inače, najjača sorta su mi ovi fakultetski obrazovani krkani, intelektualci koji bace neko malo huškanje na Fejsu pa onda sladostrasno uživaju kad im kojekakvi besprizornici odobravaju, nabijajući na kolac, spaljujući i vrijeđajući zamišljene neprijatelje.

Svi vi koji se tako iživljavate u medijima i na društvenim mrežama, dajte bar na trenutak razmislite tko vas je učio da drugima psujete majke i da drugima prijetite ubojstvom. Jesu li vas to učile vaše majke? Jesu li vas to učile vaše unuke, s kojima se ujutro slikate u parku i onda te slike ponosno stavite na Facebook? A zatim odete na taj isti Facebook i onda se iživljavate na drugima. Jesu vas to možda naučila vaša djeca koju svake nedjelje ugostite u svom toplom domu? Pa nakon što ste im spremili hranu za ponedjeljak i izljubili ih na vratima, skoknete na neki portal i bacite se na sadističko masakriranje drugih i drukčijih.

A kad govorimo o medijima, ne samo o Facebooku, država može i mora sankcionirati medije koji dozvoljavaju i potiču iživljavanje na drugima. Portali koji u komentarima prenose prijetnje trebaju biti sankcionirani. Kaže država da tu ne može ništa. To je laž. Naravno da može. Ne može, jedino ako joj odgovara da se svi međusobno mrzimo da ne bi vidjeli lopovluk i korupciju. I evo prijedloga, kad se prijeti, kad se huška i kad se drastično vrijeđa druge ljude, zabranite, recimo, na mjesec dana komentare ispod tekstova. Sve. Ako se to opet ponovi, kazna za nakladnika sto tisuća kuna. Neće se ponavljati. Ovaj apel je u prvom redu usmjeren na sabor, na vladu, na političke stranke i na moju strukovnu novinarsku udrugu da novim zakonskim prijedlogom o električnim medijima konačno stane na kraj nesnošljivosti u medijima.

Ljudi su se oduvijek mrzili i mrzit će se, ali to ne smije imati javnu potvrdu jer se mržnja na taj način potiče i proširuje.

Za kraj, kupio sam jutros flomaster i napisao sam ovo“, rekao je Stanković i podignuo papir s natpisom ‘Zaustavite mržnju u medijima’.


Komentari