Hasanbegović nakon izbacivanja iz HDZ-a: ‘Plenković je pokušajem rušenja vlastite Vlade napravio politički samoubilački potez’

FOTO: N1

Prvi veliki intervju bivšeg ministra kulture i sada već bivšeg HDZ-ovca Zlatka Hasanbegovića.

Prema obavijesti koja mu je pristigla iz stranke, bivši HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović od ponedjeljka 8. svibnja više nije član te stranke zbog svoje kandidature na nezavisnoj listi Brune Esih na zagrebačkim lokalnim izborama.

‘Razrješenje Mostovih ministara bila je njegova osobna odluka’

U razgovoru za Dnevnik televizije N1 Zlatko Hasanbegović je kazao da je premijer Andrej Plenković odluku o razrješenju ministara donio bez znanja i prethodne konzultacije s bilo kojim članom stranačkog vodstva.

Hasanbegović kaže da je u raspravi na Predsjedništvu HDZ-a, koje je sazvano nakon odluke o razrješenju Mostovih ministara, jasno dao do znanja koje sve konzekvence može imati takva odluka.

“To je bila njegova osobna odluka, on je preuzeo odgovornost, rekao je izrijekom da je to njegova odluka. Sve to što se dogodilo poslije je rezultat njegove odluke. Moje nastupanje poslije je odbijanje preuzimanja odgovornosti za ono za što nisam odgovoran”, kazao je Hasanbegović gostujući na N1.

U Saboru dao glas HDZ-ovoj većini

Međutim, Hasanbegović je prilikom glasovanja u Saboru ipak dao svoj glas HDZ-ovoj većini, kako kaže, “isključivo iz stranačke lojalnosti i državne odgovornosti”. Nije želio da se “manipulacijom pokuša prebaciti teret na nas koji nismo odgovorni”, dodao je Hasanbegović, te kazao da Bruna Esih, Željko Glasnović i on nisu htjeli biti optuženi za rušenje Vlade i izazivanje prijevremenih izbora.

Odluku da bude na listi Brune Esih prelomio je, kaže, kad je zaključio da je iz “parcijalnih i osobnih razloga” prekinuto jedno strateško partnerstvo, a bez jasnog plana koje će stranke zamijeniti to partnerstvo.

Na novinarsko pitanje hoće li bez obzira na sve i dalje činiti HDZ-ovu većinu, Hasanbegović je odgovorio: “Jasno smo rekli pod kojim smo uvjetima spremni podupirati parlamentarnu većinu i Vladu koja će izaći iz te većine – bez obzira na moj status u stranci. U obavijesti koju sam primio, da više nisam član HDZ, rješenje je bez pravnog lijeka, nejasno je koje je stranačko tijelo donijelo odluku o mom izbacivanju.”

‘Nijedna Vlada ne smije postati taocem jednog čovjeka’

Na pitanje bi li ponovno podržao Zdravka Marića, Hasanbegović je rekao: “Glasovanje je bila vrsta formalne saborske procedure, lanac događaja je začet odlukom predsjednika Vlade koja je imala dalekosežne posljedice. Ona je dovela do raskida s koalicijskim partnerom, bez da postoji suvislo alternativno rješenje, osim ako nije riječ o najobičnijoj političkoj trgovini. Postupio bih iz istih razloga jednako. I ovdje nije problem u Zdravku Mariću, s njim sam vrlo dobro surađivao, ali je činjenica da u niti jednom trenutku niti jedna Vlade ne smije postati taocem jednog čovjeka“.

‘Neracionalan i politički samoubilački potez’

Hasanbegović se javnosti približio pojavom u Vladi koju je uz premijera Tihomira Oreškovića vodio prvi potpredsjednik i tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko, ali na upit o možebitnim kontaktima s Karamarkom, Hasanbegović kaže da se nema potrebe “konzultirati s bilo kojim akterom političkog života” i da nije “eksponent ničijih interesa”.

“No kada već govorite o instaliranju, podsjetio bih da je jedna od osoba o kojima se lome koplja ministar financija, koji je upravo bio preslagivački mandatar Tomislava Karamarka”, kazao je Hasanbegović gostujući na N1.

Hasanabegović je cijelo to proteklo razdoblje podržavao odluke oko kojih su se lomila koplja, opravdavajući da su to bile odluke stranačkih tijela. “Zapravo sam smatrao da je pokušaj rušenja vlastite Vlade i prije i sada neracionalan i politički samoubilački potez“, kaže Hasanbegović.

Što se tiče njegovih očekivanja uspjeha na lokalnim izborima, kazao je kako očekuje da će “svi birači HDZ-a u listi Brune Esih prepoznati listu koja predstavlja istinske stranačke vrijednosti, ali i svi oni koji žele bolji Zagreb“.

 


Komentari