Hamed Bangoura uputio upozorenje Vladi: ‘Situacija neće biti bolja ako samo poduzetnici govore. Svi smo mi u problemima!’

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Hamed Bangoura, jedan je od poznatijih kritičara društveno-političkih zbivanja, koji je upravo aktivnim dijeljenjem svojih stavova stekao veliki broj pratitelja na Facebooku.

U svom posljednjem statusu prokomentirao je trenutnu situaciju u državi uzrokovanu koronavirusom. Prema njegovom predviđanju, ne piše nam se dobro. Objavu prenosimo u cijelosti:

Samo jedno je trenutno sigurno. Znam da ništa ne znam. Odnosi se to na trenutnu situaciju u svijetu. Nitko ne može reći…

Objavljuje Hamed BangouraČetvrtak, 15. listopada 2020.

“Samo jedno je trenutno sigurno. Znam da ništa ne znam. Odnosi se to na trenutnu situaciju u svijetu. Nitko ne može reći sa 100% sigurnošću u kojem smjeru će krenuti ovaj svijet u idućih 6 mjeseci. Vjerovali ili ne u to što nam se događa, činjenica je da Francuzi u ponedjeljak uvode policijski sat, da virus postoji i da o njemu i 8 mjeseci kasnije ne znamo mnogo. Ako oni uvode policijski sat niti ostatku Europe se ne piše dobro. Nama se i onako ne piše dobro, jer od ponedjeljka kreću ponovno ovrhe.

Još jednom ću ponoviti i zamoliti nekoga u Vladi RH ako čita ovo što ja pišem (znam da čitaju) da dobro razmisle o tome da su građani prije ekonomije i profita, jer ako nema njih nema ni ekonomije ni profita. Ako im nije jasno što pod tim mislim stavljam se na raspolaganje da pojasnim još jednom. Bilo bi dobro da o tome razmisle i poduzetnici koji su u nezavidnoj situaciji, a situacija sigurno neće biti bolja ako samo govore o svojim problemima. Nema više naših i Vaših problema. Svi smo u problemima, a na obzoru nigdje sunca, samo kišni oblaci. Moramo biti inovativni u našim rješenjima i ona moraju krenuti od najranjivijih skupina. Za to je potrebna odgovornost”, piše Hamed uz napomenu da je mobilizacija odgovornosti u svakome od trenutno ključ.

“Miševi bi mogli početi gristi”

Kada premijer govori o radikalizaciji društva ja mislim da je ta radikalizacija počela puno ranije. Počela je kad se i on sam slikao s nekim akterima i podržavao ih u njihovom djelovanju. I ne samo on, već sve političke elite koje guraju samo svoju agendu i samo svoje vlastite interese. Odgovornost podrazumijeva da gledamo nekoliko koraka u naprijed i da predviđamo kako će naše ponašanje utjecati na društvo u cjelini. Ovo je trenutak u kojem Vlada RH mora na prvo mjesto staviti svoje građane. Dozvoli li da ih i dalje financijske institucije većinom u stranom vlasništvu stjeraju kao miševe u kut, onda će odgovornost nesumnjivo biti na njihovoj strani kada ti miševi počnu gristi.

“Ovo vam je prioritet broj jedan”

Situacija je vrlo ozbiljna, jer pored ove ugroze zbog virusa, mnogo opasnija je ona kada polovina stanovništva shvati da više ne mogu prehraniti svoju obitelj. Zato je trenutno velika odgovornost na Vladi RH da prije svega učini sve kako bi spasila svoje građane od potpunog bankrota i siromaštva. To je prioritet broj jedan. Tek kada to učine moći će od njih tražiti i odgovornost jer niti jedan virus ne može zaustaviti roditelja da nahrani svoju djecu. Želimo li stvarno suverenu Hrvatsku, onda se počnimo ponašati suvereno i pokažimo da možemo svi zajedno. Za atmosferu u društvu odgovorni smo svi zajedno, a svojom neodgovornošću, nedostatkom empatije i istinske solidarnosti doveli smo se u vrlo lošu situaciju”.

Hamed Bangoura smatra da ne smijemo zanemariti niti aktualnu situaciju u Americi:

“Tamo tek slijede izbori nakon kojih postizborni scenarij, bez obzira na to tko pobijedio, ne sluti na dobro. Dobro znamo da sve što se tamo događa nas prije ili kasnije na neki način pogodi. Zato uzdajmo se u sebe i podignimo razinu odgovornosti i empatije na najviši stupanj. Trebat će nam.”


Komentari