GUVERNER HNB-a IZNENADIO IZJAVOM: Godišnja inflacija bit će 9 posto!

Foto: Damir Krajac/CROPIX

U Tvornici kulture održava se konferencija ‘Eurotransformacija Hrvatske’ na kojoj je, uz ministra Zdravka Marića i ostale financijske i gospodarske stručnjake, gost i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Upravo je Vujčić na konferenciji iznio prognozu o inflaciji za koju se očekuje rast od devet posto, a ne šest posto kao što se najavljivalo.

“2021. je bila godina jakog oporavka, imali smo rast od preko 10 posto BDP-a, drugim riječima oporavak je bio u B obliku iako je većina prognostičara davala drukčije prognoze, bio je stvarno brz”, kazao je uvodno Vujčić.

“Uobičajeni lanci koji su funkcionirali godinama su se poremetili, jer su bili neko vrijeme prekinuti i jer su se mjere za suzbijanje pandemije nastavile praktički sve do proljeća ove godine. To je dovelo do toga da nakon što se potražnja oporavila, ponuda to nije mogla pratiti, došlo je do značajnog rasta cijena, a počeo je i prije rata u Ukrajini”, rekao je Vujčić.

“Imali smo inflacijske pritiske i prije rata u Ukrajini, a to je bio još jedan šok, pa je pala prognoza za rast BDP, kako za SAD, tako i za Hrvatsku”, kazao je Vujčić.

Komentari