GRIPA NA VRHUNCU, ODGOĐENE SU SVE OPERACIJE! Posjete dubrovačkoj bolnici zabranjene su do daljnjega

Pixabay

Od komplikacija izazvanih gripom u Hrvatskoj je, prema službenim podacima, umrlo 29 ljudi. Među kritičnim župnijama je i naša najjužnija – Dubrovačko-neretvanska. Odgođene su operacije jer nedostaje medicinskih sestara, a svi koji imaju tu mogućnost preusmjereni su na odjel na kojem su smješteni pacijenti zaraženi gripom. Posjete dubrovačkoj bolnici zabranjene su do daljnjeg. Oni koji u nju moraju, ne dolaze bez zaštite.

“Od početka studenoga, kad smo zaprimili prve prijave oboljelih od gripe, pa do prošlog tjedna, imamo ukupno 944 oboljelih u županiji”, rekao je dr. Mato Lakić, ravnatelj županijskog HZJZ-a.

Novozaraženih nema, što znači kako je gripa na svom vrhuncu, te slijedi njezino “smirivanje”. Ipak, do daljnjega se u dubrovačkoj bolnici neće izvoditi hladni operativni zahvati, zbog “preusmjeravanja” bolničkog kadra na borbu sa gripom, prenosi RTL.

“S obzirom na poznati manjak, nedostatak medicinskog osoblja i sestara osobito, Opća bolnica Dubrovnik je morala poduzeti mjere koje se tiču preustroja odjela, smještaja, povećanja kapaciteta pedijatrije, zaraznog i pulmologije”, kaže dr. Mario Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

Požarni ustroj, spajanje odjela i prelijevanje osoblja, nije rješenje, smatra Željko Jaković, predsjednik županijskog povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, jer u svakom slučaju, kaže, pacijenti gube odgovarajuću zdravstvenu skrb.

“Na žalost ovo današnje stanje se moglo predvidjeti. Znači ne možemo mi reagirati u momentu kad se nešto dogodi. Znamo kako se vatrogasci pripremaju za sezonu koja je ljeti kad gase požare tako su se i ovo doba godine, naša bolnica i naš cijeli zdravstveni sustav, trebali pripremiti za nešto što se zove sezonska gripa”, kaže Jaković.

Gripa će proći, a komplikacije sa nedostatkom medicinskog kadra, vrlo vjerojatno, će je i u idućoj sezoni dočekati.


Komentari