GRADONAČELNIK OROSLAVJA OBJAVIO UPOZORENJE: ‘Inspekcija je utvrdila povećanu razinu radijacije u zgradi Oroteksa’

Foto: Damir Krajac / CROPIX / Viktor Šimnuić

Dramatično upozorenje za javnost objavio je gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić nakon velikog požara koji je progutao dio zgrade bivše tvornice ”Oroteks” prije nekoliko dana.

Kako piše Šimunić, u požaru je propao ”ionizirajući gromobran koji se nalazio na krovištu tvornice”.

”Nakon višesatnog moljenja i uvjeravanja s moje strane da bi to bilo potrebno, na teren su izašle dežurne službe, između ostalih i Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost pri čemu je privremeno bilo zaustavljeno gašenje požara. Nakon njihove inspekcije utvrđena je povećana razina radijacije na drugom i trećem katu zgrade “Oroteksa” te je sa zapadnog stepeništa ograđen i zabranjen pristup”, otkrio je i naglasio da su, prema riječima inspekcije, ”kućanstva i građani sigurni”.

Radijacija ne probija izvan zgrade

”Objašnjeno mi je da radijacija zbog debljine zidova ne probija van zgrade. Prema navodima civilne zaštite, da bi rizik od ozračivanja bio povećan, osoba bi trebala biti jako dugo izložena radijaciji, točnije, trebala bi dulje vrijeme boraviti na 3. ili 4. katu zgrade Oroteksa”, kaže Šimunić.

Gradonačelnik je dodao da je primarni zadatak da se sanira požar do kraja kako bi se omogućio pristup ovlaštenim osobama da lociraju i uklone gromobran. Nakon toga slijedi očevid i istraga.

”Dogovoreno je da Civilna zaštita konstantno motri situaciju te razinu radijacije. Vatrogasci koji su bili izloženi, ako počnu osjećati bilo kakvu nuspojavu radijacije (mučnine, povraćanje) neka se odmah jave svom doktoru. Apeliram i molim sve službe koje su ovlaštene da omoguće svim vatrogascima koji su potencijalno bili izloženi radijaciji adekvatne stručne preglede”, istaknuo je i dodao da je svim građanima na raspolaganju.

”Zvao sam sve redom”

Za Zagreb.info je Šimunić otkrio da je prije godinu dana dobio e-mail u kojem je pisalo da se ”na krovovima bivše tvornice nalaze radioaktivni gromobrani”. ‘‘Ali ti su gromobrani sigurno ako gledaju u zrak. Palo mi je odmah na pamet kad je požar buknuo što ako se to sruši ili ošteti, je li to opasno. Ljudi su gore satima bili od jutra i pokušavao sam upozoriti na to”, rekao nam je.

Kaže da ga je to kopkalo pa je počeo redom zvati institucije nadležne za radijaciju. ”Zvao sam Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ravnatelj iz Krapine me uputio kome se javiti. Onda sam redom zvao, pa sam zvao i 112. Onda sam dobio načelnicu Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost i ona je poslala inspektora”, tvrdi Šimunić.

”Čovjek iz inspekcije je mjerio radijaciju sa svih strana da vidi jel tuče suda okolo ili je usmjerena. Kada su otkrili da je usmjerena, zatvorili su taj dio zgrade”, otkrio nam je. Naglasio je da je situacija trenutno sigurna za ljude te da radijacija ne bi trebala izlaziti van okvira zgrade jer je okružena debelim zidovima. ”Najvažnije je zdravlje. Rekao sam odmah da je bolje da sam u krivu pa da mi se na kraju smiju nego da je nešto zaista pošlo po zlu”, zaključio je.

Upit o stanju u zgradi bivšeg Oroteksa poslali samo Ravnateljstvu civilne zaštite i njihovom Sektoru za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Podsjetimo, požar je buknuo u četvrtak u večernjim satima, a na terenu je bilo više od 70 vatrogasaca iz više DVD-ova. Požar je lokaliziran u petak rano ujutro.


Komentari