KINEZI BI GRADILI AUTOCESTU U HRVATSKOJ: Projekt vrijedan nekoliko stotina milijuna kuna

hr.wikipedia.org

Ministar prometa Oleg Butković ovih je dana rekao da postoje zainteresirani investitori za gradnju autoceste Križišće-Žuta Lokva kroz model koncesije.


Riječ o investitorima iz Kine, koji su u Ministarstvo prometa nedavno poslali pismo u kojem izražavaju interes za taj projekt te traže cjelokupnu dokumentaciju i prezentaciju projekta na uvid. Riječ je o projektu vrijednom 800 milijuna kuna.

Država nema novaca za projekt, preostaje jedino model koncesija

Kako doznaje jutarnji.hr, predstavnici zainteresiranih investitora već su bili na razgovorima u Hrvatskim autocestama, a pismo namjere i interes potvrdio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je kazao da je trenutno teško govoriti koliko je to blizu realizacije jer Županija nije ta koja daje koncesiju. Nadodao je da potreba za ovom autocestom postoji, a feasibility studije pokazuje da je skoro pa isplativa.

Europska unija za ovaj projekt nije zainteresirana, a država pak nema novca da ga sama isfinancira, tako da je preostao jedino model koncesija.

Pokrenut projekt autoceste A7

Autocesta bi se u prvoj fazi gradila u poluprofilu, a zatim nadogradila sukladno povećanju prometa. Prometni stručnjaci smatraju da bi bilo najbolje da se najprije gradi dionica na potezu do Selca, a zatim iza Novog Vinodolskog.

Župan Zlatko Komadina pokrenuo je projekt gradnje te autoceste još 2012. godine kada je u kratkom mandatu bio na čelu Ministarstva prometa.Koridor autoceste prethodno je prihvaćen kroz prostorno-plansku dokumentaciju. Također, izrađena je i prihvaćena Studija utjecaja na okoliš.
Autocesta je dobila službenu oznaku A7, a HAC e u pripremi odlučio da se najprije krene s gradnjom najzahtjevnijeg objekta – tunela Vratnik u dužini od 3,5 km – s obzirom na zahtjevnog projekta (čak 30% autoceste čine objekti).


Komentari