Građanima prijete 3700 kuna veći računi za plin, ne povuče li Vlada ovaj ključni potez

Pixabay

U Vladi užurbano rade na definiranju paketu mjera za ublažavanje poskupljenja energenata, javlja Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će se mjere predstaviti prije 1. travnja, a tada bi trebale nastupiti nove, višestruke cijene plina koji bi mogli zadati ogromne račune kućanstvima koje ga koriste.

Kao jedna od ključnih mjera, spominje se snižavanje PDV-a na prirodni plin. Trenutno ta stopa iznosi 25% ali mogla bi se smanjiti na 13%, no jutarnji neslužbeno doznaje kako bi se PDV mogao čak smanjiti i na 5% ili privremeno ukinuti. Međutim, odluka još nije donesena te se trenutno rade simulacije kojima se istražuje utjecaj na konačnu cijenu potrošača i stabilnosti državnog proračuna (što je važno s obzirom na ovogodišnje zaključenje pristupanja eurozoni).

Cijelaa rasprava vodi se na relaciji dvaju ministarstava: onog za financije te za gospodarstvo i održivi razvoj.

Tako se ministar financija Zdravko Marić, nastavlja Jutarnji, zalaže za oprezniji pristup izjednačavanja stope PDV-a za plin s PDV-om za električnu energiju koja od 2017. iznosi 3%.

S druge strane, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, prema navodima zagovara snažniju intervenciju. Kao razloge ističe divljanje cijene plina na europskim burzama te kako je država obvezna vratiti građanima i tvrtkama sav višak prihoda porastom cijena, s obzirom da će i tvrtke i građani iskusiti popriličan porast troškova.

Hrvatska energetska regulatorna agencija za Vladu je napravila preliminarne račune koji donekle potvrđuju Ćorićeve zaključke.

Tri opcije

Tu se ističu tri scenarija za godišnju potrošnju koje pretpostavlja da prosječno kućanstvo troši 15 tisuća kilovatsati u tom razdoblju:

1.) PDV ostane kakav je (25%), a račun za plin se poveća za 3700 kuna. više iznosit će računi za plin prosječnom kućanstvu ako PDV na plin ostane takav kakav je

2.) Račun za plin poraste za 2900 kuna, ako se PDV smanji na 13 %

3.) Uporba plina postat će skuplja za 2300 kuna, a PDV je smanjen na 5%. 

Ovi izračuni idu uz pretpostavku kako će povijesno visoka cijena plina takvom ostati sve do ranog proljeća.

Iznosi koje bi Vlada gubila smanjenjem PDV-a ne bi trebali biti neizdrživi udarci na proračun (čak bi djelovalo i antiinflacijski), ali razumljiv je oprez s obzirom da će intervencije s plinom za sobom povesti i intervencije za električnu energiju, a Hrvatska ima visoke kriterije glede proračunskog deficita uoči dolaska eura.

Europski potezi

No inače, Europska komisija preporučila je smanjenje poreza i naknada za energente kao mjeru ublažavanja aktualne krize europskog energetskog tržišta.

Tako je tu od  drugih EU članica, najradikalnije postupila Češka, koja je prošlog studenog poptuno ukinula naplatu PDV.a za plin i elektirčnu energiju, a odluka bi na smazi mogla ostati najmanje do kraja ove godine.

Sniženje PDV-a provele su i Francuska, Rumunjska te Italija.

Uz njih, sedam je članica uvelo posebne mjere subvencioniranja cijene energije ugroženim kupcima, a u hrvatskim potezima se očekuje i proširenje te mjere, pošto država već ima socijalni program energetskih vaučera za električnu energiju.

Komentari