Građani su rekli svoje: ‘Nitko’ je prvi put najpozitivniji političar

Facebook / Ilustracija

Da su početkom rujna provedeni parlamentarni izbori (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.

Nekoliko zanimljivih nalaza o odnosima u hrvatskoj političkoj areni pokazalo je redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop. Istraživanje je provedeno početkom kolovoza (od 01. do 04. rujna), te ukazuje na pad povjerenja i podrške hrvatskim političarima, strankama i Vladi.

Da su početkom rujna provedeni parlamentarni izbori (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.

Pao HDZ pao, porastao SDP  

Sami vrh ljestvice preferencija političkih stranaka pripada HDZ-u s izborom od 34,0 posto (prema 34,2 posto iz kolovoza). U posljednjim mjesečnom istraživanju SDP kao vodeća opozicijska stranka zabilježila porast izborne podrške koja početkom rujna iznosi 23,1 posto (prema 22,1 posto iz kolovoza). Treće mjesto je zadržao Most uz izbor od 7,7 posto (prije mjesec dana 7,8 posto).


Na četvrtom ga mjestu slijedi Živi zid s izborom od 6,1 posto (početkom kolovoza 6,8 posto). No, na petom je mjestu HSS s izbornom podrškom od 2,7 posto (prije mjesec dana 2,5 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izbornom podrškom od 2,3 posto (u kolovozu 2,6 posto).

Tri stranke bilježe podršku iznad jedan i pol posto: Neovisni za Hrvatsku (s 1,9 posto; prije mjesec dana 2,4 posto), HNS (sada 1,6 posto prema 2,2 posto iz kolovoza). Slijede IDS i HSP AS s po 1,2 posto izbora. Četiri su stranke s izborom manjim od 1posto: HSU i Glas (po 0,8 posto), HDSSB (0,5 posto) i HSLS (0,4 posto). Skupni izbor od 2,4 posto bilježe ostale stranke, dok je 11,7 posto neodlučnih.

Prvi pozitivac – Nitko

Po prvi put od početka mjerenja (od siječnja 2004. godine) na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se “Nitko”, odnosno za 23,3 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 14,7 posto). Kao najpozitivnija domaća politička osoba, na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović za 15,8 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 17,8 posto).

Premijer Andrej Plenković je zabilježio još veći pad izbor, naime on ovaj mjesec bilježi izbor od 11,2 posto (u odnosu na 17,2 posto iz kolovoza). Slijedi ga Anka Mrak Taritaš s izborom od 4,9 posto (u kolovozu 6,4 posto), Zoran Milanovi na petom mjestu s 4,7 posto. Damir Krstičević ( 3,0%), Božo Petrov (2,9%), Milan Bandić (2,7%), Tonino Picula (2,4%) i Zlatko Hasanbegović (2,0%) nalaze se među deset najpozitivnijih političara. Ovaj mjesec je na jedanaestom mjestu prvak najveće opozicijske stranke, Davor Bernardić s izborom od 1,9 posto, piše N1.

Screenshot
Screenshot

Treći negativac Hasanbegović

Premijer Andrej Plenković je na samom vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 19,2 posto (prije mjesec dana 20,5 posto). ”Svi političari” dijele drugo mjesto kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 13,7 posto (prije mjesec dana 10,6 posto). Na trećem je mjestu po prvi put Zlatko Hasanbegović s izborom od 9,3 posto (prije mjesec dana 5,9 posto).

Četvrti je Davor Bernardić s 8 posto, a slijedi ga Milorad Pupovac s 6,2 posto. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Kolinda Grabar Kitarović (5,5 posto), Zoran Milanović (5,1 posto), Tomislav Karamarko (4,9 posto), Milan Bandić (2,5 posto) i Božo Petrov (1,9 posto).

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 18,1 posto građanki/građana u odnosu na 19,7 posto iz kolovoza.

Screenshot
Screenshot

73% smatra kako idemo pogrešnim smjerom

Da Lijepa Naša ide u pogrešnom smjeru u ovomjesečnom istraživanju smatra 73,4 posto ispitanika/ca, što je u odnosu na 69,2 posto iz kolovoza veća brojka. Kakav je smjer zemlje ne zna 8,5 posto građana/ki. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 58,7 posto (u srpnju 56,3 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 25,1 posto. Među glasačima vodeće oporbene stranke SDP udio društveni optimista je značajno niži i iznosi svega 6,1 posto.

Vladi pada potpora

U jedanaestom mjesecu njezina mandata razina potpore politici Vlade RH iznosi 36,0 posto (prema 40,7 posto iz prethodnog mjerenja iz kolovoza). Kad je riječ o ne podršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 52,6 posto (prema 48,6 posto iz kolovoza). Osim kroz kriterij podrške politici Vlade, kriterij je i ocjenjivanje školskom ocjenom doživljaj rada Vlade RH. Negativni trend je, jednako kao i za podršku politici Vlade, zabilježen i za ocjenu rada Vlade RH koja ovaj mjesec iznosi 2,30 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,38). Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,37), dok je najniža ocjena zabilježena među glasačima stranke Pametno (1,42).

Trojka predsjednici, dvojka Saboru

Za svoj je rad predsjednica republike dobila stabilnu trojku, odnosno 3,09 (u odnosu na 3,19 koliko je izmjereno početkom kolovoza). Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo u zemlji pak u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 2,14 (u kolovozu 2,17).

Požari u Dalmaciji – događaj koji je obilježio mjesec

Požari u Dalmaciji su u izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca najčešći su izbor za 43,3 posto hrvatskih građana/građanki. Drugo mjesto su zauzeli novi zaplet i prijepori oko ploče HOS-a u Jasenovcu s 11 posto, a na trećem mjestu ih slijedi promjena naziva Trga maršala Tita u Zagrebu s izborom od 10 posto. Događaji vezani uz slučaj Agrokor bilježe izbor od 9,4 posto. Na petom j mjestu uspješna turistička sezona s izborom od 6,3 posto. Tri su teme s izborom većim od 2 posto: odgoda poreza na nekretnine zbog pritiska javnosti (3,3 posto), problemi s provedom reforme obrazovanja (2,4 posto) i najava povećanja cijene struje (2,4 posto). Izbor ispod dva posto zabilježili su svi ostali događaji.

Komentari

loading...