GRAĐANI, PRIPREMITE SE, STIŽE ZAHLAĐENJE: Jugo će postupno slabiti dok će kiša biti sve češća

Pixabay

Višednevna dominacija juga bliži se kraju. Kraj tjedna donosi nam kišne oblake.

Jugo će postupno slabiti, a kiša će biti sve češća. Jugo će prvo prestati puhati na sjevernom Jadranu, a u drugom dijelu nedjelje i u Dalmaciji. Bit će to početak potpunog obrata sinoptičke situacije, piše Crometeo.

Izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja na Jadranu

U subotu će na sjevernom Jadranu bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U većini krajeva suho, samo će ponegdje na otocima biti malo kiše i pljuskova.

U Dalmaciji oblačno s čestom kišom, mjestimice i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Jugo će u Dalmaciji danju slabiti i postupno okretati na slab levant. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura ili slab vjetar promjenjiva smjera. Kasno navečer posvuda na moru slab zapadnjak i sjeverozapadnjak. I dalje relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 11°C ponegdje u zaobalju do 17°C ponegdje u Dalmaciji.

Nedjelja donosi postupnu stabilizaciju. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano i suho. U Dalmaciji još u početku može biti kiše i pljuskova, ali će se tijekom dana djelomično razvedravanje širiti od sjeverne prema južnoj Dalmaciji. U većini predjela puhat će slab vjetar zapadnih smjerova, a navečer će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna. Bura će se u noći na ponedjeljak proširiti i na Dalmaciju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne većinom od 11 do 17°C.

U prvom dijelu sljedećeg tjedna na Jadranu nas očekuje izraženo zahlađenje. Ipak, pad temperature zraka bit će praćen suhim vremenom. Prevladavat će sunčano i sve hladnije. Najhladniji dan tjedna bit će utorak kada će čak i najviše dnevne temperature u zaobalju biti oko nule, a uz obalu oko 5 Celzijevih stupnjeva.

KIŠA

Temperature odlaze u minus

U subotu će u unutrašnjosti biti promjenjivo i malo svježije vrijeme. Uz dosta oblaka povremeno se očekuje slaba kiša. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Temperatura zraka će malo pasti, ali i dalje će biti u plusu pa nema opasnosti od zimskih uvjeta. Jutarnje temperature od 2 do 7, a dnevne vrijednosti se očekuju između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.

I u nedjelju dosta oblaka, moguća je i slaba kiša, a uz sjeverni vjetar temperatura zraka bi cijeli dan mogla biti između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Dakle, nakon nekoliko proljetnih dana vraćaju nam se jesenski vremenski uvjeti, piše Crometeo.

Novi radni tjedan nastavlja s padom temperature. U ponedjeljak većinom suho i djelomično sunčano, samo ponegdje još uz malu mogućnost za slabe oborine. Zapuhat će umjeren i pojačan sjeverni vjetar pa će temperatura zraka biti sve niža. Moglo bi se dogoditi da jutro bude toplije nego popodne jer će nam hladan zrak dolaziti tijekom dana pa neće biti uobičajenog porasta temperature. Do večeri bi temperatura mogla pasti malo ispod nule, a uz vjetar će se činiti dodatno hladnije.

Snijega nema na vidiku

“U utorak i srijedu pretežno sunčano i suho, ali hladno zimsko vrijeme. Temperatura zraka bi u noćnim i jutarnjim satima trebala otići u minus, a dnevna će biti samo malo iznad nule. To će biti zdravo, ali oštro hladno vrijeme. Čini se da nema oborina, samim time zasad nema najave snijega”, piše Crometeo.


Komentari