Građani pale svijeće ispred trgovine u kojoj je sinoć ubijena žena: Evo što dosad znamo o mučnom zločinu

30.11.2021., Split - Zapaljene svijece pred ulazom u trgovacki centar Lidl u kojem je muskarac tijekom dana nozem ubio zaposlenicu. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Sinoć poslijepodne u Splitu, u trgovini Lidl, dogodio se mučan zločin koji je šokirao Hrvatsku. Željko Đekić (54) koji otprije nije poznat policiji, ušao je u trgovinu, prišao zaposlenici Lidla koja je slagala artikle na polici, te je izbo nožem.

Kako je kasnije otkriveno, žena koja je izbodena, a kasnije preminula u bolnici, Đekićeva je bivša partnerica s kojom ima zajedničko dijete. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Đekić je ušetao u Llidl, došao do bivše partnerice, te se počeo derati na nju “nisi mi dala vidit dite tri miseca”, te nasrnuo na nju s nožem.

Također, prema pisanju Slobodne Dalmacije, zaštitar i kupci uspjeli su svladati Đekića i zadržati ga do dolaska policije.

30.11.2021., Split – Zapaljene svijece pred ulazom u trgovacki centar Lidl u kojem je muskarac tijekom dana nozem ubio zaposlenicu. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Ubojica Đekić

Prema prvim informacijama Željko Đekić, brat je Milenka Đekića, muškarca ubijenog krajem 1996. godine ispred diskoteke Palladium. Ubio ga je Vinko Budiša, zapovjednik splitskih policijskih specijalaca, a dužina i način vođenja istrage, kao i sam sudski postupak, budili su sumnju kako u pogodovanje ubojici tako i u šikaniranje obitelji ubijenog zbog srpske nacionalnosti, piše Index.hr.

Kako je objavila policija, ubojica Željko Đekić nije otprije poznat policiji, a nije niti prijavljivan kao obiteljski nasilnik.

Splitski novinar javljaju kako je Đekić godinama kontaktirao s njima kao svjedok kobne večeri kad mu je ubijen brat, piše Index.

Što kaže policija?

“Muškarac je prišao ženi i nožem joj zadao više ozljeda. Prevezena je u bolnicu, ali naknadno je preminula. Muškarca su zadržali zaposlenici prodavaonice do dolaska policije. Uhićen je i odveden u službene policijske prostorije. U ovom trenutku se obavlja očevid kojim rukovodi dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika. Nad uhićenim muškarcem je u tijeku kriminalističko istraživanje. Po završetku očevida ćemo imati više okolnosti o samom kaznenom djelu”, rekla je Željka Radošević iz PU splitsko – dalmatinske.

Femicidi u porastu

Splitska Udruga Domine reagirala je na ubojstvo, te je u priopćenju upozorila da je od 36 ubijenih žena ove godine, njih 14 djelo femicida. Femicid je zločin iz mržnje prema ženi”, poručuju iz uduge Domine.

“Zaustavite muško nasilje nad ženama! Žena nije vlasništvo niti posjed muškarca! Svaka žena ima pravo prekinuti vezu i iz nje izaći a da pritom nije u riziku po svoje zdravlje ili život! Svaka žena ima pravo na sigurnost i zaštitu, a svaki zločin treba biti prepoznat i primjereno kažnjen.

Hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid, ubojstvo žene od strane muškarca kao rodno uvjetovani zločin iz mržnje. Radi se o ubojstvu iz namjere počinjenog od strane muškaraca koji smatraju da je žena njihovo vlasništvo i da imaju pravo raspolaganja njezinim tijelom, životnim odlukama i pravom na život.
Prema podacima Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH u razdoblju od 2016. do 2018. godine u Hrvatskoj je ubijeno 46 žena, od toga 39 njih su ubile njima bliske osobe. U odnosu na 2018. godinu, broj žena ubijenih od strane intimnih partnera porastao je za 50%. U 2020. godini od 36 ubojstava žena 14 ih je djelo femicida. U 80 % slučajeva femicidu prethodi nasilje, popraćeno prijetnjama smrću i seksualnim zlostavljanjem u vezi.
Najnoviji slučaj ubojstva žene u Splitu gdje je počinitelj ušetao s oružjem na njeno radno mjesto i ubio je, pokazuje da žene i djevojke nigdje nisu sigurne, a da je društvo nemoćno zaštititi ih od muškog nasilja.
Zahtijevamo stoga po tko zna koji put da se hitno ozbiljno pristupi programima prevencije i zaštite žena od muškog nasilja i nasilja u obitelji te da se femicid kvalificira kao ubojstvo iz namjere povezano sa zločinom iz mržnje prema ženama kao otegotnom okolnosti.
Vjerujemo da progovaramo u ime brojnih žena ne samo u Splitu kad kažemo da smo pune ispremiješanih osjećaja tuge, ljutnje i bijesa jer je još jedna žena smrtno stradala zbog toga jer je neki muškarac umislio da ona pripada njemu i da je njegovo pravo presuditi joj zbog postupaka suprotnih njegovim očekivanja.
Izražavamo duboku sućut obitelji preminule žene te sućut i podršku djelatnicama i djelatnicima trgovine u kojoj se zločin dogodio. Želimo vjerovati da će im sva potrebna podrška biti pružena od strane poslodavca. Pozivamo građanke i građane Splita i diljem Hrvatske da nam se pridruže u osudi zločina nasilja prema ženama s porukom žena svijeta: Ni jedna žena više – Ni jedna manje!”, napisala je udruga na svom Facebook profilu.


Komentari