GRABAR KITAROVIĆ NA POTEZU Mandat SDP-u kao osveta Karamarku?

Facebook

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović prema svemu sudeći, morat će odlučiti o pobjedniku parlamentarnih izbora.

Ako je suditi prema zasada nepotpunim izbornim rezultatima DIP-a, čini se kako će predsjednica Grabar Kitarović biti ta koja će naposljetku odlučiti o pobjedniku parlamentarnih izbora. Iako se još do prije mjesec dana moglo kladiti kako će HDZ-ova Domoljubna koalicija odnijeti pobjedu bez ikakvih problema, čini se kako se scenarij uvelike promijenio. Apsolutni pobjednik izbora zasigurno je MOST Bože Petrova koji će na kraju i odlučivati o tome tko će sastaviti buduću Vladu RH.

I dok HDZ i SDP slažu svoju računicu, nemoguće je ne prisjetiti se uloge predsjednika RH. Naime, upravo će Grabar Kitarović prema ovlastima koje joj pripadaju Ustavom RH odlučiti hoće li na kraju mandat za sastavljanje vladi dati bivšem stranačkom kolegi Tomislavu Karamarku koji, nota bene, nema garanciju kako će uspjeti formirati većinu u Saboru ili suprotnom bloku koji je krenuo u pravi lov za postizbornim saveznicima koji bi mu  jamčili parlamentarnu većinu.

Vratimo li se koji mjesec unazad, ne možemo se ne prisjetiti razilaženja između predsjednice i šefa HDZ-a. Prvi sukobi krenuli su oko organizacije vojnog mimohoda gdje se Tomislavu Karamarku nije svidio ujednačen stav predsjednice i aktualne vlasti oko održavanja mimohoda i u Zagrebu. Šef oporbenjaka komentirao je kako je predsjednica time išla na ruku upravo premijeru Zoranu Milanoviću te da se time sve više kreće od njega i HDZ-a. S druge strane, sukobi na relaciji Karamarko – Grabar Kitarović datiraju još iz vremena kada je aktualna predsjednica u jednom unutarstranačkom sukobu podržala Milijana Brkića, čije je ljude naspoljetku i okupila u svoj najuži tim.

Predsjedničina će prema svemu sudeći biti zadnja, a davanje mandata SDP-ovom Zoranu Milanovića mogla biti biti predsjedničina zadnja, odnosno ona poznata – evo tko je tu zapravo gazda!

>>> IMAT ĆEMO HDZ-ovu MANJINSKU VLADU? ‘Možda nas očekuju novi izbori!’

>>> JOSIPA RIMAC HDZ STAJALA GLAVE: Slijedi VELIKA KOALICIJA HDZ-a i SDP-a?

>>> BANDIĆEVA ŽIVOTNA TRGOVINA Evo što je kupio na parlamentarnim izborima


Komentari