GOTOVO JE! Stižu kazne za kršenje mjera i nenošenje maski! Božinović otkrio detalje, mijenja se i Zakon?

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je da će biti uvedene kazne za fizičke osobe koje krše mjere, a danas je to potvrdio i ministar Davor Božinović.

Dodao je i da će se vršiti stroža kontrola provedbe novih mjera protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu u ponoć, što uključuje i kazne za nenošenje maski.

“Inspekcije civilne zaštite, državnog inspektorata i policijski službenici bit će vidljiviji nego do sada. Naglasak će biti na objektima i djelatnostima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tu mislim na trgovačke centre“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Razgovore s odgovornim osobama održali su se još jučer pa će ovu fazu obilježiti malo strože i striktnije postupanje nadležnih službi. Danas se sastaje radna skupina za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a glavna tema bit će kažnjavanje onih koji ne poštuju mjere, istaknuo je.

“Sve ovo vrijeme to smo htjeli izbjeći, veliki dio građana mjere je prihvatio, a zbog one manjine vjerojatno ćemo vrlo skoro izmijeniti taj dio zakona“, rekao je Božinović dodavši kako će prijedlog izmjena biti upućen Vladi po hitnoj proceduri, a odluku o tome mora donijeti Hrvatski sabor.

Na pitanje kolike će biti kazne za nenošenje maski, odgovorio je kako se o tome još raspravlja ali bit će to ozbiljnije kazne. “Po mom sudu trebale bi biti mandatne kazne, što znači da se izriču na licu mjesta“, kazao je.

“O tome se raspravlja, moramo imati u vidu i druge kazne koje su u okviru prekršajnog i kaznenog zakona, vidjet ćemo što će svi koji su u to uključeni odlučiti. Ne mogu biti konkretan pa da me Vlada ili netko sutra demantira”, kaže Božinović.

 

Komentari

loading...