GOTOVA INSPEKCIJA U SPLITSKOJ HITNOJ: Proširuje se istraga o smrti novinara Matijanića

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Inspekcija Ministarstva zdravstva kojom bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije se zadržala samo na KBC-u Split i splitskoj Hitnoj službi, nego je proširena i na ordinaciju obiteljske medicine.

Kako prema neslužbenim informacijama saznaje Jutarnji list, za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su dovele do ove tragedije te zaključak je li bilo propusta u postupanju i liječenju, iznimno je važno to što će se pronaći kod obiteljskog liječnika.

Inspektori traže odgovore na nekoliko pitanja. Jedno od njih je zašto se Matijanić nije cijepio protiv covida, posebno u kontekstu informacije da ima Sjögrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

U Matijanićevu zdravstvenom kartonu trebaju se nalaziti podaci o ovim bolestima, jesu li one dijagnosticirane, je li postojala “samo” sumnja na njih, te jesu li mu bile propisane terapije i kakve.

Uz to će se provjeriti i kakva je bila dostupnost liječnika obiteljske medicine, odnosno je li se Matijanić pošto mu je bilo loše i utvrdio da je dobio kovid javljao svome doktoru i kakve mu je on dao upute. Je li ga pregledao, dao mu uputnicu za bolnicu ili nešto treće.

U utorak je završen inspekcijski nalaz u splitskoj Hitnoj službi, a još traje u KBC-u Split i ordinaciji liječnika obiteljske medicine. Očekuje se da će inspekcija Ministarstva zdravstva sav posao dovršiti do kraja tjedna.


Komentari