GORDAN LAUC O KORONI: ‘Nisu nam potrebne najstrože mjere ni zabrane poslovanja’

FOTO: Pixsell

Znanstvenik Gordan Lauc smatra da je PCR testiranje postalo globalni biznis. Ističe prednosti antigenskog testiranja koje je znatno jeftinije. Istaknuo je i da se on ne nalazi u sukobu interesa, s obzirom da njegova tvrtka ne prodaje ništa vezano uz pandemiju.

Ja sam rekao da bih se mogao eventualno naći u sukobu interesa kad bi moja firma počela prodavati nešto vezano uz pandemiju, a ja onda govorio da to moramo sve više kupovati. Ja u ovom trenutku nisam ni u kakvom sukobu interesa”, istaknuo je Lauc za N1.

Branio je i Dragana Primorca, te dodao da se u sukobu interesa nalaze oni koji rade u tvrtkama koje se bave pandemijom.

“Profesor Primorac je u sličnoj situaciji kao ja, a mislim da se sukob interesa nalazi na drugoj strani, kad osobe koje rade u tvrtkama koje se pandemijom bave konstantno govori kako moramo kontinuirano raditi to što prodaju tvrtke u kojima oni rade“, naglasio je Lauc.

Smatra da Hrvatskoj nisu potrebne najstrože mjere i da smo procijepljeni dovoljno da nisu potrebne zabrane poslovanja.

“Od cijepljenja očekujem eventualno da će početi padati broj smrti, ako procijepimo najstarije. Mi nismo prokuženi toliko da pandemija stane. Mi smo prokuženi do te mjere da nam nisu potrebne najstrože mjere i da nam nisu potrebne zabrane poslovanja”, smatra Lauc.

Smatra da mjere ne bi trebale biti identične za cijelu Hrvatsku, već bi se trebale provoditi ovisno o lokalnoj epidemiološkoj situaciji.

“Po mom mišljenju bilo bi važno ne tretirati isto županije. Ne možemo isto tretirati Istru, Dubrovnik ili Dalmaciju, moje je mišljenje da Stožer treba omogućiti lokalno provođenje mjera”, smatra Lauc.

Osvrnuo se i na prozivke Ivana Đikića i Borisa Lenharda koji su njegovu i Primorčevu studiju proglasili neutemeljenom, a Đikić ih je prozvao da studijom štite interese svojih bolnica i instituta.

“Mene je jako puno ljudi prozivalo tijekom 11. i 12. mjeseca, koje nema veze s činjenicama, nego su samo pokušali relativizirati argumente koje sam ja iznosio. Stvar se odnosila na to što sam ja govorio da nam ne trebaju stroge mjere i da će broj zaraženih pasti bez obzira na to, a oni su se zalagali za jako stroge mjere”, zaključio je Lauc.


Komentari