GODIŠNJICA šatora u SAVSKOJ 66: Pregled najvažnijih DOGAĐAJA

Branitelj Pretel

Iako postoje špekulacije da će se šator ubrzo maknuti, on je još uvijek na istom mjestu. 

U godinu dana postojanja šatora ispred Savske 66, piše Tportal.hr bilo je svega, od plinskih boca, dramatičnih situacija, trenutaka kada se pokraj Savske 66 zaustavljao gotovo svaki automobil i potrubio za branitelje, do onih kada su ljudi već navikli okretati glave od šatora.

Dana 20. listopada branitelji su se okupili ispred Savske 66, pod vodstvom Josipa Klema, Đure Gogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, Mirka Ljubičića Švepsa, predsjednika zagrebačke Hvidre te  Ilije Vučemilovića, bivšeg predsjednika Zbora veterana gardijskih postrojbi. Kao razlog okupljanja naveli su da se osjećaju poniženima i zaboravljena, te da prosvjedima žele upozoriti na javno zanemarivanje braniteljske populacije. Također, tadašnja izjava Bojana Glavaševića, zamjenika ministra Matića, protumačena je kao izjednačavanje agresora i žrtve.

U sljedećih sedam dana nizaju se dramatični događaji ispred Savske 66. Bojana Glavaševića polijevaju vodom, prosvjed se pretvara u pokret, a od premijera Zorana Milanovića smjenu ministra Predraga Matića i njegovih zamjenika. Iste večeri od posljedica stresa umire Nevenka Topalušić, stopostotni ratni invalid prve skupine, majka četvero djece. Premijer idućeg dana odbija smijeniti ministra i njegove pomoćnike, a branitelji najavljuju da će u Savskoj 66 ostati do kraja mandata sadašnje Vlade. 

U sljedećim mjesecima branitelji su zadržali na sebi pozornost javnosti, zahtijevajući odgodu primjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koji bi po njihovim tumačenjima braniteljske mirovine dodatno smanjio. Vlada 17. prosinca udovoljava zahtjevima branitelja i odgađa primjenu zakona do 1. srpnja 2015.

Branitelji su isto tako tražili Ustavni zakon o braniteljima, kao jamstvo njihovih prava koja im neće moći oduzeti niti jedna politička opcija. Osnovana je zbog toga i posebna saborska radna skupina, koja nije pronašla rješenje ove situacije. Ubrzo branitelji žele razgovore s premijerom Milanovićem, nakon čega traže njegovu smjenu.

Prosvjed 29. svibnja dobiva još jedan dramatičan nastavak, kada su branitelji iz Savske krenuli put Markova trga, objašnjavajući da idu podržati radnike Imunološkog zavoda. Međutim, kako je iza 18 sati trg bio zatvoren za prosvjed, policija je zatražila od branitelja da se maknu. Oni su to odbili učiniti i ušli u crkvu Sv. Marka, gdje su dočekali jutro.

Nakon ovih burnih događanja koja su ponovno zauzela zanimanje javnosti, opet zatišje koje traje i do danas. Ishod prosvjeda je, kao i od samog početka ipak neizvjestan, a jučer je na šatoru ispred ministarstva nakon dugo vremena osvanuo novi transparent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari