Glavni odbor SDP-a: Nepovjerenje Bernardiću ili izbacivanje članova?

FOTO: Facebook / Davor Bernardić

Dan D sa SDP.

11:10 sati Novinari su mogli uživo pratiti samo početak sjednice Glavnog odbora (GO) i Bernardićev govor. Nakon toga su morali napustiti dvoranu. Bernardić se, doznaje tportal, potom opet obrati Odboru te je kritizirao SDP-ove saborske zastupnike. Neki do članova GO su mu dali podršku, no krenule su i prve kritike na račun šefa stranke.

10:45 sati “SDP ne može ostati ovo što je danas. Kriza stranke je politička, organizacijska i financijska. Formirat će se neka druga politička opcija sklona ljevici i socijaldemokarciji ako SDP. Ne bi želio da se zbog psivnosti stranke to desi. Ja svakako dajem podršku današnjem vodstvu stranke. Ali ako ne ispune očekivanja doći će do političkih sankcija”, rekao je Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, gostujući na HRT-u u emisiji Intervju tjedna.

On smatra kako oponenti Bernardiću nisu homogena skupina već nastupaju kao pojedinci i kao takvi nisu toliko opasni po šefa stranke.

10:30 sati Na početku sjednice Glavnog odbora okupljenim se obratio Bernardić. Izjavio je kako je hajka na njega i SDP počela nakon što je zatražio ostavku ministra financija Zdravka Marića.

“Kada sam prije nekoliko mjeseci pozvao premijera Plenkovića na dijalog tada su me ismijavali, a danas su nam poznati  motivi. Ovo je nastavak pretvorbe i privatizacije! Nakon traženja ostavke Marića krenula je na SDP i na mene osobno. Ali i mi dalje inzistiramo na istini o Agrokoru i na istražnom povjerenstvu. Neka Plenković i Todorić dođu na povjerenstvu i objasne što su radili na noćnim sastancima u Vladi”, rekao je Bernardić.

9:50 sati Situaciju u SDP-u komentirala je i komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy. Smatra da će Bernardić dobiti potporu Glavnog odbora stranke jer mu struktura ide na ruku.

“Sigurno će dobiti podršku jer će glasanje biti javno, ali mislim da bi dobio i da je tajno. Struktura GO-a je takva da ide njemu na korist. I čudim se da nije išao na demokratski iskorak i omogućio tajno glasanje”, rekla je Holy za N1.

9:45 sati Završio je sastanak Predsjedništva i sad se očekuje početak sjednice Glavnog odbora.

9:05 sati U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu počeli su se okupljati prvi članovi Predsjedništva. Većina je prošla bez izjava, no potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina podijelio je svoja očekivanja, piše tportal.

“Očekujem da će stranka danas pokazati snagu. SDP je velika demokratska stranka i vjerujem da je danas vrijeme jednog kvalitetnog razgovora među članovima koji će doprinijeti stabilnosti SDP-a”, rekao je Komadina.

Što se tiče glasanja o povjerenju predsjedniku, Komadina kaže da će se na Glavnom odboru vidjeti kako će to proći. ‘Nisam prorok, vidjet ćemo’, rekao je Komadina.

Nije htio prognozirati ni što će reći članovi GO o Milanki Opačić i Mirandu Mrsiću. ‘Mi se zalažemo za inkluzivnost, ali i odgovornost’, dodao je.

Dan D za SDP?

Već u devet sati u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu održat će se sjednica Predsjedništva stranke, a zasad je jedina točka dnevnog reda verifikacija zaključaka s prethodne sjednice. Na toj sjednici, koja je održana u utorak, SDP-ovci su zaključili da su neki pojedinci svojim istupima nanijeli veliku štetu stranci, a pritom je naglasak bio na Milanki Opačić i Mirandu Mrsiću. Predsjedništvo je tada također zaključilo da će se o eventualnim disciplinskim mjerama raspravljati na sljedećoj sjednici Predsjedništva. Hoće li to biti već ujutro prije Glavnog odbora, tek se treba vidjeti.

U 10 sati sastaje se, pak, Glavni odbor SDP-a, koji broji nešto više od 100 članova. S obzirom na točke dnevnog reda, očekuje se da bi rasprava mogla potrajati nekoliko sati, pa čak i do kasnih popodnevnih sati.

Glavni odbor prvo će glasati o nepovjerenju šefu stranke Davoru Bernardiću. Ta je točka uvrštena na njegov prijedlog, nakon što je povjerenje dobio na Predsjedništvu. Hoće li glasovanje biti tajno ili javno, još nije sasvim jasno. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina zalaže se da ono bude javno. ‘Ja ću prvi tražiti da ostane javno. Članovi Glavnog odbora birani su regionalno i članovi stranke imaju pravo znati kakav je njihov politički stav, jasno i glasno’, rekao je Komadina za Novi list. Međutim, bilo tko od članova može na sjednici predložiti da se glasa tajno, a onda Glavni odbor glasanjem odlučuje hoće li biti javno ili tajno.

Što se pak tiče samog izglasavanja nepovjerenja, vrlo je vjerojatno da će Bernardić ostati siguran. Za njegovu smjenu sukladno Statutu trebale bi glasati dvije trećine Glavnog odbora, a takav scenarij teško je vjerojatan, piše tportal.


Komentari