GLAS OŠTRO PORUČIO HDZ-U: ‘Zabranu rada nedjeljom koristite za šuplje populističko dodvoravanje Crkvi’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Glas je u srijedu prozvao HDZ-ovu Vladu da ponovno otvara temu zabrane rada nedjeljom koristeći to za šuplje populističko dodvoravanje Crkvi dok se radnici masovno izrabljuju.

„HDZ-ova Vlada ponovno otvara temu rada nedjeljom te najavljuje djelomičnu zabranu”, priopćio je Glas, napominjući da se u argumentaciji zabrane govori o obitelji, zajedništvu, tradiciji i kulturi čime se hoće reći da svaki pošteni Hrvat nedjeljom treba biti na misi.

Ocjenjujući to „promašenim i nevažnim argumentima”, u Glasu ističu da je u toj raspravi važno samo to koliku bi štetu gospodarstvu napravili zabranom rada nedjeljom te može li država konačno osigurati da ljudi za rad nedjeljom budu adekvatno plaćeni i da ih se ne izrabljuje.

Što se tiče štete koje bi gospodarstvo pretrpjelo, tu nema spora među ekonomskim stručnjacima i znanstvenicima, tvrde u Glasu, navodeći slobodno određivanje radnog vremena dokazano povećava zaposlenost, ali i dovodi do uspostavljanja prirodne ravnoteže – oni kojima se isplati raditi, rade, a oni kojima ne, ne rade.

„Djelomične zabrane koje Vlada najavljuje znače samo kaos i nered. Rješenje mora biti čisto i jednostavno – svima je dozvoljeno raditi kad i koliko hoće. Ono što je uloga države i u čemu je Hrvatska do sada bila tragično slaba je da zaštiti radnika”, poručili su iz Glasa.

Smatraju da rad nedjeljom, noću, na blagdane ili prekovremeno mora biti bez iznimke pošteno plaćen, dok određeni broj radnih sati tjedno ne smije biti prekoračen.

Glas podsjeća da je u prošlom sazivu Sabora predložio dopunu Zakona o radu kojom bi se odredilo koliko poslodavci moraju radnicima više platiti za rad nedjeljom ili blagdanom, ali je HDZ-ova većina to odbila, iako bi to, smatraju bio prvi i pravi korak u dobrom smjeru.

„Da umjesto šupljeg populističkog dodvoravanja imamo vlast koja je spremna donositi prave odluke i provoditi ih, možda ni rad nedjeljom ne bi više bio pitanje o kojem raspravljamo 20 godina”, zaključuju u Glasu.

HDZ-ovac o odlasku Josipe Rimac iz stranke: ‘Prvi put sam jučer od nje čuo da je sama tražila isključenje’


Komentari