Glas Koncila dao podršku Vladi Andreja Plenkovića

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bolje je nadati se da bi politička stabilnost mogla omogućiti da se učine barem neki mali koraci.

Umjesto zgražanja nad koalicijom HDZ-a i HNS-a ili žaljenja jer nije došlo do izvanrednih parlamentarnih izbora bolje je nadati se da bi politička stabilnost mogla omogućiti da se učine barem neki mali koraci jer do pravog političkog zaokreta može doći tek nakon izmjene izbornog zakonodavstva i demokratizacije stranaka, poručuje u komentaru u novom broju “Glasa Koncila” njegov glavni urednik Ivan Miklenić.

U komentaru pod naslovom “Vlast u Hrvatskoj” Miklenić tvrdi da su u Hrvatskoj kontrolu vlasti preuzeli “skriveni centri moći, koji se brinu isključivo za svoje interese”, pa su političke stranke i političari postali tek “izvršitelji tajnih naloga”. Glavni razlog za to je, smatra Miklenić, postojeći izborni sustav koji “ne samo da ne dopušta, nego upravo onemogućuje da se u državi izabere kvalitetno vodstvo”.

Za sada hrvatski birači, koji bi željeli stvarno demokratsku, slobodnu, pluralnu, gospodarski prosperitetnu i međunarodno cijenjenu Hrvatsku, ne mogu izabrati svoje istomišljenike pa je na mjestu mišljenje mnogih da u Hrvatskoj ne vladaju, niti za sada to mogu, oni koji na prvom mjestu stvarno žele dobro Hrvatskoj, piše Miklenić.

“U tom kontekstu sve što se u posljednje vrijeme događalo na hrvatskoj političkoj sceni, bila je bura u čaši vode, tj. velika predstava za javnost, jer ono što je glavno, prava vlast ostala je u istim rukama skrivenih centara moći”, ističe urednik “Glasa Koncila”.

Stoga umjesto zgražanja nad dosad neviđenim i nezamislivim koaliranjem HDZ-a i HNS-a, a da to ipak nije tzv. “velika koalicija”, ili mjesto žaljenja što nije još jednom došlo do izvanrednih parlamentarnih izbora, bolje je nadati se da bi najavljena stabilnost mogla donekle omogućiti da se učine barem neki mali koraci. Pravi, očekivani i nužni zaokret ionako će biti moguć tek kad se radikalno promijeni izborno zakonodavstvo i dogodi demokracija u strankama, zaključuje Miklenić.

Komentar u “Glasu Koncila” izašao je nakon što je u srijedu sisački biskup Vlado Košić žestoko prozvao premijera Andreja Plenkovića zbog koalicije s HNS-om, optužujući ga da je time pokazao “neosjetljivost za osjećaje i vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda” i da se upustio u “političku prostituciju”.


Komentari