GDJE JE ZAPELO S HANGAROM U KOJEM ĆE SE ČUVATI KUNE? Vujčić: ‘Vojska me uvjerava da će sve biti u redu’

Vojarna Croatia, ranije poznata i kao 'maršalka' (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Sada već i službeno znamo kako će Hrvatska 1. siječnja, 2023. godine postati 20. zemlja eurozone. Izvjestitelj Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u europodručje Siegfried Mureşan u ponedjeljak je objavio kako će Europski parlament brzo i pravodobno dovršiti sve proceduralne korake kako bi hrvatske vlasti mogle nastaviti s praktičnim pripremama za uspješno uvođenje eura od prvog dana sljedeće godine.

A posla tu ima i previše. Od 5. rujna započinje dvojno iskazivanje cijena u trgovinama, a treba spremiti i skladišta u kojima će se čuvati kune nakon prelaska na euro. Nakon što euro postane naša službena valuta, iz financijskog sustava morat će se povući više od milijardu kovanica, teških oko pet tisuća tona.

Već neko vrijeme se zna kako je za skladištene kovanica planiran novi objekt u zagrebačkoj vojarni popularnog naziva “Maršalka”.

Cijena 260.000 kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) je prema ugovoru Ministarstvu obrane trebala plaćati najam po cijeni od oko 260.000 kuna na mjesec. Kad više ne budu potrebe za halom za čuvanje kovanica, trebala je ostati na korištenje vojsci.

Hala je trebala biti gotova do 1. srpnja, a iako je do tog datuma ostalo malo više od dva tjedna, još uvijek se ne zna što će biti s njom.

Sve će biti spremno

O svemu tome pitali smo guvernera HNB-a Boris Vujčića koji nam je na naše pitanje hoće li hala biti spremna na vrijeme, odgovorio kako su trenutačno u dogovorima s Hrvatskom vojskom i kako će kapacitet na vrijeme biti gotov.

“Ne znamo kojom dinamikom će oni to napraviti, ali oni nas uvjeravaju da će sve biti gotovo na vrijeme. Ipak je riječ o događaju koji se događa jednom u povijesti”, objašnjava Vujčić.

Imaju i alternativu

Na pitanje jesu li već počeli radovi, Vujčić je odgovorio da to prepušta onima čiji je to posao.

“Mi ćemo samo koristiti njihove kapacitete. U slučaju da ipak bude nekakvih problema, imamo neka alternativna rješenja”, zaključuje Vujčić.


Komentari