Fuchs: ‘Moguća i dodatna odgoda nastave na području Sisačko-moslavačke županije’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je održavanje nastave na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji. S obzirom na to da je  razorni potres napravio velike štete na školskim objektima, početak nastave odgodit će se na 14 dana, a po potrebi i dulje.

“Najbolja odluka se može donijeti onog trenutaka kada imate jasan uvid u situaciju, a to će vam dati lokalne vlasti, ravnatelji i učitelji”, rekao je Fuchs u Dnevniku HTV-a.

U 17 od 58 školskih objekata nastava u Banovini neće početi ni po C modelu, odnosno na daljinu. S lošom internetskom povezanošću problem imaju ruralni krajevi, a roditelji su se dosad snalazili kako god znaju. Ipak, Fuchs te vjeruje da će se ti problemi riješiti no i poručuje da je u ovom trenutku ministarstvo fokusirano na rješavanje problema u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Upitan je li Hrvatska sada spremnija na nastavu na daljinu nego u ožujku prošle godine, Fuchs je uzvratio kako bi idealna situacija bila da nastavu u virtualnom vremenu nastavnik drži u razredu, a djeca koja su kod kuće da ga prate u realnom vremenu.

Imamo to u određenom broju škola, ali nemamo u svim školama”, istaknuo je.

Za  navedeno su potrebni tehnički preduvjeti, za koje nije bilo vremena, niti sredstava.

Fuchs je rekao i kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje radi na pitanju polaganja državne mature, o scenarijima nije želio govoriti ali je poručio da će svi pisati državnu maturu.

Kada je riječ o cijepljenju protiv koronavirusa Fuchs je istaknuo kako su učitelji u drugoj skupini po prioritetima te će se cijepiti nakon docjepljenja zdravstvenih djelatnika, starijih osoba i korisnika domova za starije osobe.


Komentari