Fuchs: ‘Broj pozitivnih učenika narastao je za 100 posto. Iako, zastupam nastavu lice u lice’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pojasnio je odluku o modelu online nastavi za školarce idući četvrtak i petak.

“Odluku su uz preporuku stručnjaka donijeli lokalni stožeri koji su nas kontaktirali s tim idejama. To je osnovna značajka odluke koja je donesena u svim županijama. Zašto? Zato što imamo dramatičan rast novozaraženih, i to u dječjoj populaciji u prvom redu. Nije to nešto što nismo očekivali. Ukazivali smo da će najvjerojatnije zbog delta soja doći do širenja u učeničkoj populaciji kao što smo u prošlom valu tvrdili da se ne širi unutar škola.

Pokazalo se tad da smo bili u pravu jer je udio djece u općoj populaciji pozitivnih bio 0,25 posto. Sad smo prešli 1 posto. Taj rast u tolikoj mjeri nas je iznenadio jer smo u roku od tjedan dana dobili povećanje broja pozitivnih učenika za 100 posto. Od 2.000 prije tjedan dana, sad imamo preko 4.000”, objasnio je ministar Radovan Fuchs.

Ističe da odluka nije donesena na razini Vlade:

“Ništa nismo odlučili drugačije, odluka nije donesena na razini Vlade, nego na razini lokalnih stožera. Oni se konzultiraju s Ministarstvom kao i prošle godine. Oni nas imaju i obavezu obavještavati za svaki od ovakvih poteza zatvaranja škola. Zašto se išlo na pristup kojeg su županije donijele, zato da se u ovih 9 dana malo relaksira širenje epidemije jer kad imate tako značajno prisutan virus u pojedinim školama, mogućnost eksplozije je puno veća. Ako škole budu relaksirane desetak dana, najvjerojatnije će se malo usporiti širenje zaraze što ima posljedice na zdravstveni sustav. Nitko ne misli da će ovih 10 dana utišati zarazu, ali određeni predah je bitan u širenju zaraze”, rekao je za N1.

Ističe da je još uvijek moguće da neka škola ipak organizira nastavu licem u lice, te da razumije da roditeljima nije jednostavno, no veći problem bi bila eskalacija zaraze:

“Kad imamo predmetnu nastavu, imamo intenzivnije širenje virusa. Zastupam nastavu licem u lice, ali relaksirajmo škole za kraći period. Ako ovo eksplodira, nitko neće pitati tko može ili ne može biti kod kuće, imat ćemo problem. Iskoristimo ovih tjedan dana da to popusti i nastava će se onda odvijati kako treba”, zaključio je Fuchs.

Komentari