FRANCUZ KOJI JE POMOGAO STVARATI HRVATSKU Brutalno mučen i ubijen Jean-Michel Nicolier nema svoj grob (VIDEO)

I ove godine već tradicionalno duž cijele Ulice grada Vukovara u Zagrebu, palit će se svijeće u znak sjećanja na vukovarske žrtve.

Za samo tri dana, točnije 18. studenog obilježava se 24. obljetnica od pada Vukovara. Početkom studenog 1991. zauzimanje Vukovara bilo je neizbježno, a opsada tada bogate metropole istočne Slavonije trajala je od početka kolovoza. Vojna neravnoteža bila je zaprepašćujuća, a u Vukovaru se dogodila nezapamćena tragedija i masakr pred očima hrvatske, ali i međunarodne javnosti.

U Vukovaru je tada stradao i Jean-Michel Nicolier, Francuz koji je došao kako bi bio dragovoljac u Domovinskom ratu. Prema riječima suboraca, pokazivao je iznimnu hrabrost i odvažnost, a nakon završetka gimnazije našao se na raskrižju puteva: u to vrijeme, vidjevši na televiziji kako Hrvatska pati, odlučio je pomoći te shvaća svoje poslanje. U srpnju 1991. ukrcao se na vlak i stigao u Zagreb, potpuno sam te se uputio na ratište uz rijeku Kupu, da bi u rujnu stigao u Vukovar, na Sajmište. Na istom Sajmištu ranjen je  9. studenog od rasprskavajuće granate, a devet dana kasnije iz bolnice je odveden na Ovčaru.

Prema riječima svjedoka Dragutina Berghofera Belog u hangar sa zarobljenicima ušao je stanoviti Kemo te upitao gdje je Francuz. Nije se skrivao, javio se, a polumrtvog od batina, metkom ga je dokrajčio Spasoje Petković zvan Štuka uzevši mu iz džepa 20 franaka.

Jeanova majka primila odličje

Majka francuskog dragovoljca kući je ponijela jake, neizbrisive slike: iz ruku predsjednika Ive Josipovića tada je na Pantovčaku primila odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo njezina sina, prvog odlikovanog među 500 hrvatskih branitelja stranih državljana, a kasnije tog dana koračala je vukovarskom Kolonom sjećanja, prvi put boraveći u gradu u kojem je 25-godišnji mladić pronašao pa izgubio sebe, dok su joj prilazili i grlili je njoj nepoznati ljudi, suborci njezina sina, piše Večernji list.

Upravom tom prilikom majka je priznala kako ga nitko nije mogao spriječiti u njegovom planu, kaže osjetio je Božji poziv: ”Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje”, rekao je mladi Jean-Michel…

Majčinu  bol najbolje je opisala autorica romana ”Jean ili miris smrti”, Nevenka Nekić : ”Ako nađeš grob na zaboravljenu rubu srijemskoga polja, nedaleko od Dunava, naći ćeš čarobni ključ jednoga sna. Otključaj ga i uđi u nj. Samo pjesnik i junak mogu od oranice stvoriti domovinu.


Komentari